Horvaćanska cesta Najljepši zavoj Horvaćanske ceste [MA 2013.]

Horvaćanska cesta

Povijest Horvaćanske ceste vezana je uz povijest naselja Horvati koje je 1850. godina ušlo u sastav tada formiranog Zagreba. Vodila je od tada prometno vrlo važnog mosta preko Save do isto tako važnog prijelaza preko potoka Črnomerca, koji je tada označavao zapadnu gradsku granicu i gdje se nalazila mitnica na koju danas podsjeća tek lokacija uz potok i zgrade u Ulici braće Domany. Nakon tog mosta je cesta (zvana Peščanska) vodila prema naselju Rudeš. Originalna trasa te davne Horvaćanske se još uvijek može slijediti na samom njenom početku, kod Savske, gdje se nalazi i Osnovna škola Horvati otvorena 1897. godine.

Osnovna škola na Horvaćanskoj cesti - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"
Osnovna škola na Horvaćanskoj cesti – preneseno iz knjige “Crvena Trešnjevka”

S izgradnjom novih naselja početkom 80-tih godina Horvaćanska dobiva novo ruho i proširuje se od Selske ceste na zapad, do Ulice Hrvatskog sokola, a 1987. uvodi se i tramvaj, tada do okretišta na Jarunu. 2000. godine se Horvaćanska produljuje i dalje na zapad, do Petrovaradinske ulice, a tramvajska se pruga produljuje sve do okretišta u Prečkom. Iako mnogi smatraju da Horvaćanska cesta obuhvaća cijeli prometni pravac do okretišta u Prečkom, dio zapadno od Petrovaradinske nosi ime Matetićeva ulica (po istoimenoj ulici koja je već postojala u tom koridoru).

Horvaćanska cesta (uz njen nastavak, već spomenutu Matetićevu ulicu) je danas najvažnija prometnica južne Trešnjevke koja se proteže od njene istočne sve do zapadne granice. Uz prometnu važnost odlikuje ju i vrlo lijep drvored te biciklistička staza, jedna od najstarijih u Zagrebu, ali i najljepših upravo zbog drvoreda i dinamičnog toka ceste koja vijuga između novih naselja.

Horvaćanska cesta u zoni Vrbana [VR 2013.]
Horvaćanska cesta u zoni Vrbana [VR 2013.]

Jedna od zanimljivosti vezanih uz Horvaćansku cestu je ta da su se na Horvaćanskoj i jednoj od njenih prilaza (ulici Srednjaci) pojavila dva od tri prva primjerka prometnih usporivača (tzv “ležećih policajaca”) u Zagrebu, dok je treći par bio postavljen u Mlinarskoj cesti. Ti usporivači se još i danas mogu vidjeti u blizini škole i vrtića između Horvaćanske i Ulice Hrvoja Macanovića.

Također se vrijedi prisjetiti nekoliko godina dugog građanskog otpora gradnji benzinske pumpe koja je oko 2008. godine ipak podignuta u blizini Ulice Hinka Wuertha. To je bila jedna od prvih takvih inicijativa u gradu Zagrebu.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

10000, Zagreb, Croatia

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije