Volonterski klub 9. gimnazije Aktivna prezentacija volonterke tokom “Noći muzeja 2019.” u galeriji HAZU [GP 2019.]

Volonterski klub 9. gimnazije

05. 02. 2019.

MISLI DOBRO

Škola je odgojno-obrazovna ustanova no čini se da se danas nekako previše stavlja naglasak na obrazovni aspekt. Želja da škola ima dobre rezultate u znanju, da učenici postignu što bolje rezultate u učenju, da imaju što bolje ocjene kako bi se mogli upisati na što bolji fakultet, kako bi mogli dobiti što bolji posao, postala je imperativ i dovela do toga da se, pogotovo u srednjim školama, zanemaruju druge dimenzije razvoja mladih osoba. Stoga smo mi, u zagrebačkoj, trešnjevačkoj IX. gimnaziji, pokušali već davno dobro misliti i poraditi na tome da odgajamo potpune osobe, da pomognemo mladim ljudima da stasaju u cjelovitu osobu koja će jednoga dana biti od koristi široj društvenoj zajednici, i to ne samo kao osoba profesionalna u svom poslu, već i kao osoba koja će biti spremna društvu pomoći tamo gdje je to potrebno.

Već se dugi niz godina trudimo svojim učenicima uz obrazovanje ponuditi niz aktivnosti kroz koje mogu ostvariti svoje interese. Na taj način silna energija kojom pršte tinejdžeri usmjerava se u pozitivnim smjerovima, bilo u sportskim nadmetanjima, kreativnom djelovanju ili pak u dobrotvornom radu. Tradicija karitativnog djelovanja je duga i na nju su ponosni i učenici i djelatnici škole jer su dosadašnjim radom pomogli mnogima i učinili život u zajednici boljim.

KAKO JE POČELO?

Godine 1996., u sklopu nastave engleskog jezika, a u želji da pokažem kako volontiranje može polučiti korisne rezultate u društvenoj zajednici, pokazala sam učenicima film o dobrovoljnom radu u Sjedinjenim Američkim Državama. Taj film, napravljen na tipično američki način, inspirirao je učenike da krenu u akciju. Moram priznati da sam bila iznenađena lavinom emocija, željom da se pomogne i djeluje. Prva ustanova kojoj smo pomogli bio je Caritasov dom u Brezovici i to darivanjem voća i slatikiša, organiziranjem Božićnog sajma i kupovinom potrepština za štićenike , volontiranjem u domu te odvođenjem štićenika u Zoološki vrt. Uskoro dolazi do suradnje i s ostalim domovima Caritasa, posebno s Domom za nezbrinutu djecu mlađe dobi i majke na Savici (danas Kuća ljubavi) i domom u Jagnjić dolu. Učenice (i pokoji učenik) volontirale su u oba doma, organizirali smo razne akcije poput aukcije svijeća, koncerte, humanitarne prodajne sajmove, a od prihoda smo kupovali hranu, higijenske potrepštine, sitne kućanske aparate, perilice, mini-blok kuhinju itd.

Radovi volontera IX. gimnazije [IR]
Radovi volontera IX. gimnazije [IR]

Tako je započeo karitativni rad i nije bilo povratka – učenici su dolazili s prijedlozima, nove generacije čule su za djelovanje starijih, i polako ali sigurno cijela se škola počela baviti humanitarnim radom. Pomagali smo siromašnim sugrađanima, bolesnim i nemoćnim, osobama s invaliditetom.

VOLONTERSKI KLUB

U jesen 2006. godine udovoljili smo zamolbi Volonterskog centra Zagreb da u našim prostorima organizira predstavu za socijalno ugroženu djecu s područja Trešnjevke povodom blagdana Svetog Nikole. Tako je i započela suradnja s VCZ-om te su u svibnju 2007. godine održane pripremne radionice za uključivanje učenika u mrežu volontera. Osnovan je Volonterski klub IX. gimnazije. Od tada smo organizirali mnoge, što vlastite, što zajedničke akcije s Volonterskim centrom Zagreb i Centrom za kulturu Trešnjevka. (Slavimo u Slavi, obnova dvorišta u Centru Slava Raškaj, Dani trešnjevačkih klinaca, Ispunimo želje beskućnicima, Deveti krug rocka, Trešnje(vka) za Mašu…)

Kao mala digresija – tokom manifestacije “Noć muzeja 2019.” s radošću sam u Galeriji starih majstora, tj. stalnom postavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti susreo nekoliko volontera IX. gimnazije kako s mladenačkim žarom dočekuju posjetitelje te im na ležeran način prezentiraju izložene slike.
[GP]

Naši učenici volontirali su na mnogim manifestacijama i kampanjama (Međunarodna konferencija zdravih gradova, Međunarodni dan mira…) te na sportskim (ZG Marathon, Doping nije hOKej, humanitarna ragbi utakmica Svom snagom protiv nasilja nad ženama…) , kulturnim (Festival pjevačkih zborova, Festival nijemog filma, Platforma.hr…) i ekološkim (Zelena čistka, uređivanje školskog dvorišta…) događanjima. Kontinuirano su, tijekom školske godine, volontirali i još uvijek volontiraju u udrugama (npr. Udruga PUŽ, Noina arka) i domovima (Kuća ljubavi, Dječji dom Zagreb…). Razvili smo suradnju s mnogim ustanovama i institucijama koje se uvijek iznova oslanjaju na naše volontere pri organizaciji volonterskih akcija.

Radovi volontera IX. gimnazije [IR]
Radovi volontera IX. gimnazije [IR]

Nama su posebno drage one u kojima surađujemo sa susjedima s Trešnjevke pa nam je u lijepom sjećanju ostala akcija Trešnje(vka) za Mašu, koju smo organizirali u suradnji s udrugama Cure Puce s Trešnjevke i Mala zvijezda. Dvorišnom prodajom prikupljali smo sredstava za malu Mašu Lučić koja boluje od ArnoldChiari malformacije, a pridružile su nam se bivše poznate učenice i Trešnjevčanke i poznati Trešnjevčani. Klupko se na TrešnjevKi zakotrljalo pa su se prilozima akciji pridružili i članovi trešnjevačke HVIDRE i kazalište Trešnja koje je osiguralo besplatni termin za predstavu koju je besplatno odigrao Kristijan Ugrina.

ZNAČAJ VOLONTIRANJA

Od školske godine 2011/12. uveli smo, kao prva škola u Hrvatskoj, Volonterski rad kao fakultativni predmet. Tijekom prošle školske godine kolegica Tamara Kordić, prof. i ja sudjelovale smo na edukacijama za koordinatora volontera u IPA projektu “Pokreni sebe, promijeni svijet – mobilizacija potencijala volontiranja u prevenciji nasilja među mladima”, nositelj kojeg je Volonterski centar Zagreb.

Volontiranje je jedan od najvažnijh elemenata u razvoju suvremenog, demokratskog društva i ima ogroman potencijal u promoviranju solidarnosti, empatije i zaštite marginaliziranih grupa. Zato promoviramo volontiranje, bilo kroz medije, bilo kroz neposredni kontakt s mladima, a za naše djelovanje dobili smo nagradu Hrvatskog Caritasa za kontinuirani rad s mladima te nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Volonterski klub IX. gimnazije [IR]
Volonterski klub IX. gimnazije [IR]

Ono što nas veseli jest da naši učenici kad odu iz škole nastavljaju volontirati, a posebno smo ponosni na bivše učenike koji su izabrali nastavnički poziv i u školama u kojima rade organiziraju slične aktivnosti.

Nadamo se da ćemo u idućim akcijama uspjeti mobilizirati i naše susjede, Trešnjevčane.

(Ingeborg Radimiri, prof.; jedna Trešnjevčanka)

Poveznice:
Volonteri IX. gimnazije u Centru Slava Raškaj (video)
Volonteri IX. gimnazije u Udruzi PUŽ (video)
Volonteri IX. gimnazije (video)
Reportaža – Dan trešnjevačkih klinaca [2009.] (video)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Granitne kocke prije korištene za popločenje oko tramvajskih pruga [GP 2015.]

Trešnjevački kvartovi na Internetu

Znatiželjni kakvi već jesmo željeli smo provjeriti u kojoj su mjeri Trešnjevka i njeni kvartovi
Pogled na Trešnjevku s najvišeg kata poslovne zgrade tvrtke Ericsson Nikola Tesla prema sjeveroistoku [VR 2015.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (3): Naselje Prve hrvatske štedionice

Naselje Prve hrvatske štedionice se nalazi u srcu Stare Trešnjevke i iz njega bi, kada
Park Zvonimira Milčeca uz glavnu trešnjevačku prometnicu [GP 2014.]

Park Zvonimira Milčeca na Trešnjevačkom trgu

Park Zvonimira Milčeca je park smješten na istočnoj strani Trešnjevačkog trga, u trokutu između Tratinske
Potvrda o uplati

Nastanak kuće – Golubovečka 23 (1941.-1942.)

Dobrotom jedne obitelji koja od samog nastanka naselja živi u kući u Naselju Prve hrvatske
Ilustracija sa web stranice mojdvor.hr

Moj dvor – planirani kompleks luksuznih stanova uz Magazinsku ulicu

Na izduženoj parceli između Magazinske i Žajine (nekad Daničićeve) ulice, točno na mjestu gdje je
Trešnjevka gledana s terase zgrade u Magazinskoj ulici - pogled prema zapadu [VR 2015.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (4): Okolica Zapadnog kolodvora

Sjeverni dio Trešnjevke je zapravo najstariji izgrađeni dio cijeloga kvarta – tu se nalazi željeznička
Grafit potpore (i osporavanja) klubu "Elektra-Šparta" [GP 2016.]

NK Šparta-Elektra (NK Šparta)

NK Šparta-Elektra je najstariji zagrebački nogometni klub s kontinuiranim djelovanjem. Klub je osnovan 1913. godine
Pogled na grad sa posljednje etaže "Trešnjevačke ljepotice" [AD 2021.]

Tura kultura: Trešnjevačka ljepotica

Posjet stambenoj zgradi “Trešnjevačka ljepotica” (Ozaljska 93) u sklopu akcije “Tura kultura” vodila je povjesničarka
1 2 3 53

Kategorije