Dolje s rubnjacima! Pješački prijelaz kod Shopping centra Prečko [VR 2014.]

Dolje s rubnjacima!

23. 05. 2014.

Ulični rubnjaci su oduvijek bili simboli grada, jedan od onih detalja koji razlikuju grad od sela… čuvali su pješake od vode, cestovnog blata i vozila i do prije 20-30 godina gledani su kao prijatelji pješaka, njihovi čuvari. Ali kod pješačkih prijelaza oni su, tako visoki, nekim kategorijama pješaka prouzročivali muke: invalidima, maloj djeci, roditeljima s dječjim kolicima… i tokom 80-ih se i kod nas pojavila inicijativa o snižavanju rubnjaka uz pješačke prijelaze do nivoa kolnika. Ne znamo točno kada je krenula ta akcija, no bilo je to u vrijeme priprema za Univerzijadu kada su se na takvim mjestima počeli snižavati rubnjaci u centru grada, a nova naselja su građena s već sniženim rubnjacima (ili je barem tako trebalo biti).

Previsok rubnjak u Paljetkovoj ulici kod dječjeg vrtića [VR 2014.]
Previsok rubnjak u Paljetkovoj ulici kod dječjeg vrtića [VR 2014.]

I, malo-pomalo, navikli smo se na njih. No još uvijek po gradu ima velik broj rubnjaka koji uz pješačke prijelaze nisu sniženi na odgovarajući način ili nisu uopće sniženi. A ova akcija u sklopu projekta „Mapiranje Trešnjevke“ ima cilj podsjetiti vas na njih i dati vam mogućnost da ih prijavite gradskoj vlasti. Pošaljite nam putem maila ili Facebook profila točnu lokaciju (ulicu, raskršće), možete poslati i fotku, a mi ćemo ju zapisati u našu listu koju ćemo krajem godine, za šest mjeseci, 01.12.2014., poslati Vijećima gradskih četvrti Trešnjevka-sjever i Trešnjevka-jug kao prijedlog građana za Male komunalne akcije u godini 2015. To će biti naš doprinos približavanju vas, građana i čitalaca ove web-stranice, i gradske vlasti – primjer jednog od načina kako bi zapravo mogla izgledati suradnja i briga gradskih vlasti za vas, građane: slušajući vaše potrebe.

S veseljem očekujemo vaše poruke s lokacijama rubnjaka i unaprijed vam se zahvaljujemo na sudjelovanju u našoj akciji, a najaktivniji će biti nagrađeni znakovima pažnje za svoje doprinos!

(Vanja)
 

Komentari 6

 1. Đurđica Cencelj 12.06.2014, 17:33

  Često se vozim biciklom na relaciiji od Getroa-Vrbani do hotela Antunović i lijepo je
  da su rizoli cijelim putem spušteni što olakšava vožnju. Međutim, spušteni su nedovoljno,
  pa kotač ipak svaki puta udari i vjerujem da se tako malo-pomalo uništava.
  Mislim da bi bilo nepotrebno sve ponovo razvaljivati i asfaltirati, ali kad bi se samo
  dodalo malo cementa ili asfalta da se kotač može lako u vožnji podići na pločnik…
  Kod King-crossa situacija je bolja, rubnici su lijepo spušteni.
  Ne znam kako bi se mogao riješiti problem kada biciklistička staza prolazi preko
  autobusnog stajališta. Naime, ljudi baš vole stajati na crvenoj traci namijenjenoj
  biciklistima i tamo dočekivati autobuse. Vide li da dolazi biciklist, baš im se nekako
  ne da micati s mjesta i jako su ljuti što isti nailazi. Jednom mi je jedan “pristojan
  gospodin” uputio niz različitih psovki zato jer sam se (vrlo polako i oprezno, pazeći
  na sve) vozila po crvenoj traci. Ja nisam odabrala vožnju ispred stajališta, ali tako me
  vodi biciklistička staza…
  Čovjek je bio jako agresivan u nastupu, pa sam shvatila da i obična vožnja biciklom
  može biti jako opasna…
  Lijep pozdrav.
  Đurđica

 2. vanja 12.06.2014, 17:39

  Đurđice, takvo vođenje staza, ispred autobusnih stajališta, tik ispred pješačkih prijelaza, preko nedovoljno sniženih rubnjaka, tik uz rasvjetne stupove, pokazuje kako se pri njihovoj izgradnji nije razmišljalo o pravoj upotrebnoj vrijednosti staze i dobrobiti biciklista već se ona gradila iz inercije, jer “bi tako trebalo biti”.

  U ovom trenutku (lipanj 2014) biciklistička udruga Sindikat biciklista radi na izradi potpunog Registra biciklističkih staza grada Zagreba gdje će se registrirati svi takvi problemi, od najvećih poput lošeg vođenja staza, do najmanjih, previsokih rubnjaka, kako bi se moglo poraditi na njihovom otklanjanju. Naravno, za sve to je potrebna podrška grada i gradskih službi koja je, na žalost, do sada uglavnom izostajala. Nadamo se da će se situacija izmijeniti i dajemo punu podršku Sindikatu biciklista u njihovom radu za dobrobit svih građana koji koriste bicikl na zagrebačkim i trešnjevačkim ulicama.

 3. Ivan Pavlović 12.06.2014, 17:51

  Vanja, mislim da je ovo ključno: “invalidima, maloj djeci, roditeljima s dječjim kolicima…”. Eto, nedavno sam kolegici koja je u kolicima pomagao da od tramvaja preko Knežije dođe do cilja i morali smo se voziti po ulici jer je njoj stvarno neugodno u kolicima se pentrati po rubnjacima. Kao djetetu mi sa biciklom nisu rubnjaci predstavljali problem ali kao biciklistu u zadnje vrijeme mi nije baš svejedno. Hvalevrijedna inicijativa u kojoj ću rado sudjelovati.

 4. vanja 12.06.2014, 17:56

  Naravno, Ivane, rubnjaci smetaju svim kategorijama građana i smatramo da njihovo uređenje predstavlja minimum brige za dobrobit svih nas stanovnika Trešnjevke i Zagreba.

 5. Aurora 19.07.2014, 19:57

  Rubnik na uglu Vukovarske – kod semafora tamo gdje se nalazi dječji vrtić – i Drenovačke trebao bi biti spušten jer se teško kretati osobama u kolicima, mamama s kolicima i slično.

 6. vanja 21.07.2014, 06:46

  Točno, Aurora, tamo bi isto trebalo spustiti rubnjak – hvala ti na dojavi!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije