Jane’s Walk seminar #2: “Zaigraj se sad, otkrij grad!”

Jane’s Walk seminar #2: “Zaigraj se sad, otkrij grad!”

28. 10. 2019.

Za englesku verziju, molimo vas, kliknite ovdje.
For English version, please click here.

Jane’s Walk seminar #2: “Zaigraj se sad, otkrij grad!” organizirao je Centar za kulturu Trešnjevka (projekt “Mapiranje Trešnjevke”) u Zagrebu, od 18. do 20.10.2019.

Seminar je bio podržan od strane Ministarstva kulture Republike HrvatskeTurističke zajednice Grada ZagrebaGradskog ureda za kulturu Grada ZagrebaAustrijskog kulturnog foruma i Mađarskog instituta u Zagrebu. Seminar je pomogao i Print studio Klamerica-dizajn, Ozaljska 82, Zagreb-Trešnjevka.

Seminar je najavljen na Hrvatskoj radio televiziji, a opširne priloge o njemu su objavili Radio Yammat, Radio Sljeme te web magazin H-Alter.

O seminaru:

Globalni projekt Jane’s Walk pokrenut je 2006. u Torontu (Kanada) s ciljem provođenja u stvarnost ideja urbanistice Jane Jacobs (1916. – 2006.). Ona je promovirala ideju gradskih šetnji na kojima se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u zanimljivostima svojih gradova, ali i zajedničkoga aktivnog sudjelovanja u životu i razvoju po mjeri čovjeka. Aktivnosti ovog projekta provode se od 2006. i trenutačno (V/2019.) obuhvaćaju 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata.

Zagreb se toj mreži gradova priključio 2015. godine kroz aktivnosti projekta „Mapiranje Trešnjevke“ u okviru Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator projekta za Grad Zagreb.

Logo Seminara

S ciljem povezivanja i ostvarivanja suradnje s kolegama koji se bave sličnom problematikom u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim i europskim gradovima, 2018. je godine održan Prvi Jane’s Walk seminar pod naslovom „Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse“ na kojem je sudjelovalo 30 sudionika iz 12 zemalja uz predavače iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Sudionici šetnje 'Zaigrani grad' s Ivom Sillom pored Meštrovićevog paviljona [GP 2019.]
Sudionici šetnje ‘Zaigrani grad’ s Ivom Sillom pored Meštrovićevog paviljona [GP 2019.]

Na Drugom Jane’s Walk seminaru, održanom pod naslovom „Zaigraj se sad, otkrij grad!” u listopadu 2019. godine, tijekom predavanja, zajedničke igre i vođenih šetnji razmatrana su iskustva s prethodnih sudjelovanja u Jane’s Walk projektu i sličnim akcijama, dok je posebna pozornost bila posvećena načinima na koje zabava, kreativnost, umjetničke intervencije i igra (gledani u najširem smislu tih riječi) mogu povoljno utjecati na kvalitetu života u gradovima, potaknuti građane na aktivan život te ih međusobno povezati.

Ciljevi:

Jane Jacobs, kanadska urbanistica i aktivistica, smatrala je da je iznimno važno da građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te ih je poticala da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju i rade. Kroz proces upoznavanja svoje okoline i osvješćivanja vlastitih životnih potreba u njoj, građani mogu kvalitetnije izražavati svoje želje i potrebe te time postaju aktivni sudionici u preobrazbi i oblikovanju grada prema mjeri njegovih stanovnika.

Organizatori Seminara s bečkom maskotom urbanistice i inicijatorice Jane Jacobs [DF 2019.]
Organizatori Seminara s bečkom maskotom urbanistice i inicijatorice Jane Jacobs [SĐ 2019.]

Elementi igre mogu biti snažan podstrek za aktiviranje građana, a time i poboljšanje kvalitete života kroz poticanje interesa, druženja, veselja, otkrivanja, a želja organizatora je bila doznati kroz razgovor i razmjenu iskustava na koje je sve načine moguće potaknuti građane na igru, uključiti ih, koristeći široki spektar sredstava primjenjivih u javnom prostoru (iznenađenje, smijeh, znatiželja, sudjelovanje u umjetničkim, pejzažnim i drugim intervencijama…).

Šetnje i ostala događanja u sklopu projekta Jane’s Walk pomažu građanima i posjetiocima grada u identifikaciji s lokalnom zajednicom, potiču povezivanje među lokalnim stanovništvom, kritičko razmišljanje i aktivan pristup gradskoj svakodnevici i životu kroz uočavanje potreba i problema, razmišljanje o mogućnostima za njihovo rješavanje i sudjelovanje u njihovu rješavanju, bilo direktno, kroz kontakte s lokalnom samoupravom, ili indirektno, kroz lokalne udruge i interesne skupine. Stoga su seminari ove vrste namijenjeni predstavnicima lokalne samouprave, nositeljima srodnih inicijativa, predstavnicima civilnih udruga te građanima općenito. Također, zbog poticanja kretanja i zdravog stila života, namijenjeni su i svim onim institucijama i udrugama koje ga zagovaraju.

Debata sudionika Seminara tokom pauze u CEKATE-u [GP 2019.]
Konstruktivna debata sudionika Seminara tokom pauze u CEKATE-u [GP 2019.]

Sudjelovanje na seminaru je bilo besplatno i omogućeno svim zainteresiranim građanima uz prethodnu najavu. Seminar je bio održan u prostorima Centra za kulturu Trešnjevka. Radni jezik seminara bio je engleski.

Predavači i gosti:

Na seminaru su sudjelovali sljedeći predavači dijeleći svoja iskustva s njegovim polaznicima:

 • Andreas Lindinger, Beč; konzultant urbanog menadžmenta za konzultantsku tvrtku Denkstatt, organizator Jane’s Walk događanja u Beču.

Scena sa Seminara; Izlaganje Andreasa Lindingera o Beču [SMK 2019.]
Scena sa Seminara; Izlaganje Andreasa Lindingera o Beču [SMK 2019.]

 • János Klaniczay, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu, organizator Jane’s Walk događanja u Budimpešti.
 • Tímea Szőke, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu, koordinatorica projekata.

Izlaganje Jánosa Klaniczaya i Tímee Szőke o Budimpešti [SMK 2019.]
Izlaganje Jánosa Klaniczaya i Tímee Szőke o Budimpešti [SMK 2019.]

 • Višnja Kukoč, Split; arhitektica, docentica na Katedri za urbanizam na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, organizatorica Jane’s Walk događanja u Splitu.

Scena sa Seminara; Izlaganje Višnje Kukoč o Splitu [GP 2019.]
Scena sa Seminara; Izlaganje Višnje Kukoč o Splitu [GP 2019.]

 • Lara Bolković, Pula; samostalni pejzažni arhitekt, organizatorica Jane’s Walk događanja u Puli.

Scena sa Seminara; Izlaganje Lare Bolković o Puli [VR 2019.]
Scena sa Seminara; Izlaganje Lare Bolković o Puli [VR 2019.]

 • Klara Šimunović, Zagreb; nezavisna menadžerica u kulturi, po struci copywriter, posljednih nekoliko godina bavi se samoiniciranim kulturnim projektima i umjetničkim praksama koje za cilj imaju povezivanje i umrežavanje umjetnika na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Scena sa Seminara; Izlaganje Klare Šimunović o zagrebačkoj graffiti-sceni [SMK 2019.]
Seminarsko izlaganje Klare Šimunović o zagrebačkoj graffiti-sceni [SMK 2019.]

 • Danijel Kovač, Zagreb; kipar, radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nositelj kolegija „Umjetnost u javnom prostoru“ i sudionik projekta „Grad na drugi pogled“.

Scena sa Seminara; Izlaganje Danijela Kovača o Karlovcu [SMK 2019.]
Scena sa Seminara; Izlaganje Danijela Kovača o Karlovcu [SMK 2019.]

 • Vanja Radovanović, Zagreb; koautor i suvoditelj projekta „Mapiranje Trešnjevke“, jedan od koordinatora i voditelja Jane’s Walk događanja u Zagrebu.

Uvodno izlaganje Vanje Radovanovića na Seminaru [SMK 2019.]
Uvodno izlaganje Vanje Radovanovića na Seminaru [SMK 2019.]

Uz prezentacije svojim su vođenim šetnjama za sve sudionike na seminaru sudjelovali:

 • Iva Silla, Zagreb; voditeljica obrta „Kazivačica“ koja je svojim projektom „Secret Zagreb“ od 2011. posvećena razvoju kreativnih projekata u kulturnom turizmu te se bavi temama interpretacije baštine. Šetnja održana na seminaru je bila specijalno pripremljena za ovu priliku i nazvana je “Zaigrani grad”.

Sudionici šetnje 'Zaigrani grad' s Ivom Sillom pored Meštrovićevog paviljona [GP 2019.]
Sudionici šetnje ‘Zaigrani grad’ s Ivom Sillom pored Meštrovićevog paviljona [GP 2019.]

 • Mario Miličić alias Mane Mei, Zagreb; čovjek prije svega, ulični umjetnik, grafiter, pjesnik. Grafitima se bavi 21 godinu i ulicu smatra najboljim medijem za izlaganje svojih radova. Šetnja održana na seminaru bila je specijalno pripremljena za ovu priliku i nazvana je “Ugodna šetnjica”.

Sudionici šetnje 'Ugodna šetnjica' s Mariom Miličićem pored grafita na Zagrebačkoj aveniji [GP 2019.]
Sudionici šetnje ‘Ugodna šetnjica’ s Mariom Miličićem pored grafita na Zagrebačkoj aveniji [GP 2019.]

Jedna od seminarskih aktivnosti je bila i Trešnjevačka igra, koju su priredili organizatori seminara, a tokom koje su se predavači, gosti i sudionici seminara kroz međusobno druženje imali priliku upoznati s dijelom Stare Trešnjevke.

Na seminaru su sudjelovale i gošće koje su u seminarskim programima sudjelovale svojim doprinosom u diskusijama:

 • Michela Crevatin, Trst; samostalna arhitektica, organizatorica Jane’s Walk događanja u Trstu (Italija).
 • Tanja Novotni Golubić, Daruvar; zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, incijatorica Jane’s Walk događanja u Daruvaru.
 • Sanda Kočevar, Karlovac; muzejska savjetnica Povijesnog odjela Gradskog muzeja u Karlovcu i viša predavačica na Veleučilištu u Karlovcu na kolegiju „Turističko vrednovanje kulturne baštine“ u sklopu kojega se provodi društveno korisno učenje – prepoznavanje potreba zajednice u turističkom vrednovanju i putem šetnji za različite grupe korisnika. Incijatorica Jane’s Walk događanja u Karlovcu.

Sudionici:

Uz predavače i goste iz 4 zemlje (Austrija, Italija, Mađarska, Hrvatska) na seminarskim je programima sudjelovalo ukupno 47 sudionika. Prilikom pripreme seminara poslano je više od 800 pozivnica tijelima lokalne samouprave, kulturnim institucijama, udrugama te građanima zainteresiranima za Jane’s Walk šetnje odnosno aktivnosti projekta “Mapiranje Trešnjevke” te Centra za kulturu Trešnjevka.

Razmatrane teme:

 • Organizacija Jane’s Walk događanja: Teme šetnji (naglasak na manje poznatim odredištima i zanimljivostima), broj šetnji i njihovi termini (samo za festivalski vikend, samo tokom mjeseca svibnja ili tokom čitave godine), informiranje građana, interes medija za šetnje, interakcije sa šetačima, ali i slučajno naišlim građanima tijekom šetnje, profil ljudi koji dolaze na šetnje …
 • Mogućnosti suradnje prilikom organizacije Jane’s Walk događanja: Suradnja s lokalnim stanovništvom, zanimljivosti nedovoljno poznatih profesija, suradnja s lokalnom samoupravom, suradnja s muzejima, knjižnicama, stručnim udrugama, udrugama i građanskim inicijativama, mogućnosti suradnje između gradova odnosno organizatora šetnji
 • Voditelji Jane’s Walk šetnji: Koja je njihova motivacija, što dobivaju vođenjem šetnji, o tipičnim greškama kod vođenja šetnji (preduge šetnje, prestručni voditelji, (ne)atraktivnost tema …)

Sudionici šetnje 'Ugodna šetnjica' s Mariom Miličićem u dvorištu
Sudionici šetnje ‘Ugodna šetnjica’ s Mariom Miličićem u dvorištu “Medike” [GP 2019.]

 • Sudionici Jane’s Walk šetnji: Kako ih zainteresirati za dolazak na šetnje, poticaji za razgovor i diskusiju tokom šetnji, otvorenost voditelja prema razgovoru i različitim mišljenjima, profili sudionika …
 • Igra u javnom prostoru: Iskustva i primjeri dobre prakse iz Zagreba i drugih gradova i zemalja, kako oživjeti javni prostor i učiniti ga ne samo funkcionalnim već i ugodnim, izazovnim. Povezanost igre i umjetnosti, kako uključiti umjetnike u oživljavanje javnog i/ili neupotrebljenog prostora.

Scena sa Seminara; Upute voditelja Vanje Radovanovića uoči izlaska na terensku 'Trešnjevačku igru' [SMK 2019.]
Scena sa Seminara; Upute voditelja Vanje Radovanovića uoči izlaska na terensku ‘Trešnjevačku igru’ [SMK 2019.]

Seminarski materijali:

Ovdje možete preuzeti sve materijale koji su pokazani tijekom seminarskih prezentacija te pitanja i odgovore Trešnjevačke igre koja je održana posljednjeg dana seminara za sve sudionike.

Sudionici Seminara na terenskoj 'Trešnjevačkoj igri' [SMK 2019.]
Sudionici Seminara na terenskoj ‘Trešnjevačkoj igri’ [SMK 2019.]

Na ovom linku možete vidjeti kratak, petnaestak-minutni film sa sažetkom seminarskih zbivanja.

Vezani linkovi:

Organizatori Seminara nakon uspješnog završetka događanja [DF 2019.]
Organizatori Seminara nakon uspješnog završetka događanja [DF 2019.]

Više informacija o prethodnom, prvom izdanju Jane’s Walk seminara, i pripadajućim šetnjama u gradu Zagrebu pronađite na sljedećim linkovima:

Filmovi s Jane’s Walk šetnji u 2019. godini:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Rana faza gradnje HoTo tornja na mjestu bivše Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti [GP 2003.]

Tvornica dječje obuće Zagreb

Na Savskoj cesti na broju 32 ne tako davno djelovala je Tvornica dječje obuće “Zagreb”.
oko 1965. odmor [GB 2023.]

Izložba fotografija iz obiteljskog albuma Gordane Bakić u izlozima Tratinske i Ozaljske ulice

Gordana Bakić rođena je 28. ožujka 1972. godine u Zagrebu. Godine 1986. u rodnome gradu upisuje
Igralište "Zagreba" u Kranjčevićevoj ulici [GP 2008.]

NK Concordia

NK Concordia je osnovan 1906. kao Srednjoškolski športski klub, a nakon 1911. je djelovao kao
Bivši Gagarinov put (sada Gagarinovo šetalište) kao nadsvođeni potok Kuniščak [GP 2013.]

Izblijedjeli tragovi Rusije/Sovjetskog saveza na tlu Trešnjevke

Odnosi Hrvatske/Jugoslavije/Zagreba/Trešnjevke i Rusije/Sovjetskog saveza su gotovo uvijek nosili breme tekućih političkih strujanja i zbog
Radovan Delalle u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka nakon razgovora. [VR 2021.]

Kvartovski mozaik: Radovan Delalle

Radovan Delalle (Slavonski Brod, 23.12.1935.), arhitekt i urbanist, zapažen je svojim projektima, stručnim i znanstvenim
Pečenjara-grill "Marinero" [VR 2013.]

Prečko – roštiljska prijestolnica Zagreba?

Znate li da bi Prečko vjerojatno bilo najozbiljniji kandidat kad bi se birala roštiljska prijestolnica
Krajnja točka Savske ceste - okretište tramvaja na Savskom mostu s preprekama za automobile [GP 2013.]

Tramvajsko okretište Savski most

Tramvajsko okretište (i pridruženi autobusni terminal) Savski most je najstarije zagrebačko okretište – i to
Staro okretište tramvaja i stajalište autobusa na Remizi (web)

Autobusni gradski i prigradski promet na Trešnjevci

Od samog početka javnog autobusnog prometa u Zagrebu 1927. godine Trešnjevka je bila uključena u
1 2 3 52

Kategorije