Špeceraji / štacuni Davno sagrađena trgovina u Kružnoj ulici – Staglišće – u ponovnom sjaju [VR 2013.]

Špeceraji / štacuni

Svako vrijeme je imalo svoje trgovine, a vjerujem da su mnogima u sjećanju ostali stari “špeceraji” odnosno “trgovine mješovitom robom” odnosno “samoposluživanja” (“samoizbori”) kako su se tokom vremena mijenjali nazivi trgovina prehrambenim proizvodima i kućnim potrepštinama.

Neke od najstarijih trgovina na području Trešnjevke su već nestale, bilo da su srušene, bilo da im je promijenjena namjena, no neke su još uvijek žive i aktivne, iako često pod drugim imenima.

Jedna od najstarijih trgovina, prva u Jarunu i okolnim krajevima, bila je trgovina u blizini sadašnje tržnice Jarun – o njoj više pročitajte u posebnom tekstu ovdje. Ona je, na žalost, već prije dugo godina prenamijenjena u dječji vrtić.

Najstariji dućan u Staglišću - Hrgovići [VR 2013.]
Najstariji dućan u Staglišću – Hrgovići [VR 2013.]

Jedna od najstarijih trgovina na Trešnjevci, ona smještena na uglu ulice Ljubljanica i Dinarske, još uvijek je aktivna i to kao trgovina Dione. Među rijetkima je koja i dan danas nije uređena kao samoposluživanje.

Kod kružnog toka na raskršću Nove ceste, Kranjčevićeve i Adžijine, s njegove južne strane gdje je danas kockarnica, nalazila se poslije Drugog svjetskog rata trgovina Zanap u kojoj se špeceraj prodavao “racionirano” na kupone ili tzv. “točkice”, a još dugo poslije rata su se tamo vagali i u papirnatim škarniclima prodavali npr. šećer ili brašno.

Nekadašnji "špeceraj" na kružnom toku Nove ceste [VR 2013.]
Nekadašnji “špeceraj” na kružnom toku Nove ceste [VR 2013.]

Treba spomenuti i jedini “špeceraj” na Pongračevu u ratno i rano poratno doba, onaj obitelji Mokrović na uglu Puljske i Mandićeve (sada je tamo gostionica), te mesnicu poznate zagorske mesarske obitelji Jakopec koji se nalazio nedaleko spomenutog dućana.

Tokom 50-ih i 60-ih je na području Trešnjevke otvoren niz samoposlužnih trgovina koje su bile građene po istom projektu i tlocrtu. Evo spomena nekih od njih:

 • Stara trgovina u Kružnoj ulici potječe iz kasnih 50-ih godina. Prvotno je to kao montažna zgrada od čelika i stakla bila trgovina prehrambenim proizvodima (“špeceraj”) Slavija, zatim Micra (trgovina alatima), a zatim ponovo “špeceraj”, no sada Konzumov.
 • Objekt jednakog oblika i namjene nalazi se u Zagorskoj ulici između Selske ceste i Stubičke ulice. Danas je i tamo trgovina Konzuma, a prije toga je bila, prema pričanju, trgovina Slavije.
 • Jednaki takav objekt nalazi se u Aninoj ulici u Rudešu pored Lazinske ulice – danas je i tamo Konzum.
 • Objekt tog tipa nalazi se također u Hanamanovoj ulici u Voltinom, a danas je u njemu Diona.
 • Malo južnije, kod ugla Baštijanove i Golikove se nalazi još jedan takav objekt kojeg danas koristi Konzum. Prema podacima iz Komunalnog vjesnika ta je trgovina otvorena 31.07.1963., dok je još jedna (možda ona prije spomenuta, u Hanamanovoj?) otvorena 09.09.1965.

Nekadašnja trgovina u Modruškoj ulici [VR 2013.]
Nekadašnja trgovina u Modruškoj ulici [VR 2013.]

Uz te trgovina treba spomenuti i otvaranja četiri robne kuće Nama na:

 • Trešnjevačkom placu (1960.),
 • Knežiji/Srednjacima (1971.),
 • Remizi (1972.),
 • Vrbanima (nepoznata godina otvaranja)

o kojima se također piše u posebnim tekstovima.

Zanimljivo je da tokom vremena na području Trešnjevke nije otvoren niti jedan veći trgovački centar – između manjih su tu Shopping centar Prečko (jedan od prvih u Zagrebu), trgovački centar Vrbani prenamijenjen 2017. u hotel (nekada Nama Vrbani), manji trgovački centri Getroa na Vrbanima (sada, 2018, KONZUM-klik) i Mercatora (sada, 2018, KONZUM) na uglu Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice te novotvoreni (2013.) trgovački centar Point u Vrbanima.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 8

 1. Penzić 26.12.2013, 10:56

  Mislim da se tu svakako mora napomenuti ratnih pa do ranih pedesetih godina jedini špeceraj na Pongračevu u vlasništvu obiteli Mokrović, na uglu Puljske i Mandićeve ul i isto tako jedina mesnica u tom kvartu, isto predratna u vlasništvu obitelji Jakopec ( poznata Zagorska mesarska obitelj )

 2. vanja 17.01.2014, 14:49

  Penzić, hvala ti na komentaru, upravo uvrštavam te informacije u tekst (a slijedit će i fotka)!

 3. Iva 07.11.2014, 22:13

  Mali dućan Unikonzum bio je na početku Kranjčevićeve gdje je sad kozmetički salon.

 4. GP 12.11.2014, 02:06

  Pokušat ćemo naći i koju fotku, a i doznati približnu godinu osnivanja dućana na tom mjestu, prema sjećanju starosjedilaca…

 5. Miroslav Klemm 16.02.2017, 18:31

  Makar sam iz Ostrovičke ko mali dečec sam zalazil v onaj špeceraj na vuglu Modričke, jer je moj dida, stari trešnjevački slastičar kaj je do oslobođenja imal slastičarnu v Končarevoj, dok mu je nisu zeli, stanoval v Bribirskoj 15. Ta me kuča i sad oduševljava, makar pol tog fali. Staru ogradu su zrušili, a i prozori i vrata su sad za bacit. Ostali su oni lepi reljefni ukrasi na zabatima. Ta je kuča, i ovak jadna kak je sad, najlepša v celom firtlu.

 6. pjagar 04.09.2023, 13:45

  mali dućan je otvoren sredinom ili u drugoj polovici 80ih, križanje Lošinjske i Dobriline. ne sjećam se kad je zatvoren.. klincima iz kvarta je bio super jer je radio do 21h. mislim da se zvao “Max” ili “Maks”, nisam 100% siguran. mi smo ga zvali “kod Maksa”. još se vide izblijedjela slova na nekadašnjem izlogu.
  https://ibb.co/y5CtkSP
  https://ibb.co/5FrkMsy

 7. vanja 04.09.2023, 22:26

  Hvala vam puno na ovoj dopuni!

  Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva projekta Mapiranje Trešnjevke pri Centru za kulturu Trešnjevka

 8. pjagar 05.09.2023, 20:22

  prošeto sam malo po kvartu danas; sjetio sam se da je bio još jedan dućan kojem se nikako ne mogu sjetit imena, radio je 80ih, malo niže od vrtića prema Remizi, dakle u Spinčićevoj. taj je bio baš “jako” mali, ali poseban jer je radio nedjeljom za vrijeme bivše federacije – jednom me mama poslala po Holipe koje je zaboravila kupit za nedjeljni desert, pa prodavač (vlasnik?) nije znao kae to točno 🙂 moguće da je to prostor di je danas “Doremiza”, no nisam siguran.
  i još jedan dućan, ovog puta “specijalizirani” – bila je u Gortanovoj blizu križanja s Baštijanovom jedna papirnica za koju mislim da se zvala “Jagoda”. mislim da je ta kuća kompletno preuređena, jer su do ulaza u papirnicu vodile stepenice, na nekakvi polukat cca, kojih danas više nema. probat ću pretražit stare albume, no nisu mi pri ruci trenutno, aka nemam ih na ovoj adresi. lijepi pozdrav, Petar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije