Večernjakove biciklijade Kartončić s likom Grge (autor Ico Voljevica) kao identifikacija sudionika s jedne od biciklijada [VR 1988.]

Večernjakove biciklijade

Posljednjih desetak godina smo već navikli da velika javna okupljanja budu uglavnom sponzorirana od strane velikih telekomunikacijskih i farmaceutskih kompanija, banaka ili pak trgovačkih lanaca. No, nije uvijek bilo tako. Tokom 70-ih i 80-ih godina velik broj javnih događanja organizirale su dnevne novine – to je bilo doba kada još nije bilo interneta, a radio i TV programi su ipak mediji drugačijeg pristupa publici, tako da je njihova snaga još uvijek bila vrlo velika. A među tim događanjima, koncertima pop i rock muzike, druženjima i pohodima tipa “Sljemenske staze drugarstva” i sličnima, posebno su se isticale biciklijade.

Prva biciklijada je organizirana 17.06.1979. godine pod pokroviteljstvom Večernjeg lista. Polazak je bio s Trga Francuske Republike, no mnogo se biciklista okupljalo i na parkiralištu Doma sportova (Trešnjevka je u te dane bila preplavljena biciklima!), a vozilo se do tada popularnog kupališta/bazena Šmidhen kod Samobora gdje je uz kupanje bio organiziran i zabavni program i tombola. Tokom godina povećavao se broj sudionika tako da se on u zlatno doba biciklijada brojao u desecima tisuća, 1987. i 1988. sudjelovalo je oko 25 000 biciklista!

Ulice kojima je vozila povorka (uobičajeno Magazinska cesta, Zagorska, Ulica kralja Tomislava, Zagrebačka cesta te dalje preko Oranica za Samoborsku cestu i dalje prema Samoboru) bile su zatvorene za ostali promet. Povorku je osiguravala tadašnja Milicija, dežurala je Hitna pomoć, serviseri, bilo je direktnih radio prijenosa…

Te biciklijade bile su posebni događaj posebno za mlade. U gomili je bilo puno pony bicikala, specijalki, starih “krampova”, ali i raznih kućnih samogradnji s onda popularnim banana-sicevima (dodjeljivale su se i posebne nagrade za najbolje uređeni bicikl!)…, a nije bilo rijetkost vidjeti i cijele obitelji na dva kotača. Biciklijade su inače održavane krajem proljeća i bile su idealni događaji kojima se građanstvo polako “ugrijavalo” za dolazak ljeta, završetak školske godine…

Iz toga vremena ostalo je, na žalost, tek nekoliko zapisa na webu:

Evo jednog iz povijesne rubrike Samoborskog glasnika:

29. svibnja 1988. Samobor je bio grad bicikla i biciklista. Okupila ih je, i to nebrojeno mnoštvo, deseta po redu Večernjakova biciklijada. Središte svih zbivanja na ovoj tradicionalnoj manifestaciji ovaj put nije bio Šmidhen, već Samobor, i to središnji samoborski trg, park ispred Lavice i Muzeja i Vugrinščak.

Ili, spomen grupe Brze banane iz Dubrave (vidi spot) koja je nastupala na biciklijadi 1991., zajedno sa tada novim nadama hrvatske pop scene, Đavolima iz Splita, s kojima je nastupao Neno Belan.

Tokom vremena su se mijenjali ciljevi biciklijada – nakon Šmidhena (koji je u međuvremenu “propao” kao rekreacijski sentar) bicikliste su ugošćavali i centar Samobora, livade/bazen kod Vugrinščaka (bivše Hidropatsko kupalište), dvorac Mokrice… no, polazak je svih tih godina bio sa zapada grada, često baš od Doma sportova.

Na žalost, tokom Domovinskog rata biciklijade su nestale, a njihov povratak posljednjih godina (ponovo pod pokroviteljstvom Večernjeg lista) popraćen je s puno manje medijske pompe i puno manje sudionika. Isto tako biciklijade su se premjestile u istočni dio grada s tek ponekom koja je kao cilj imala Jarun.

Treba spomenuti da je Večernjakova biciklijada imala konkurenciju – rival Večernjaka, vrlo cijenjeni, ali značajnije manje tiražni dnevni list Vjesnik godinama je organizirao biciklijade na istoku grada, s polascima od južnog parkirališta Dinamovog stadiona i ciljem u izletištu Prepuštovec kod Kašine. Te biciklijade su početkom 80-ih bile jednako dobro organizirane i posjećene kao i Večernjakove, no kako je s vremenom slabio utjecaj (i tiraža) Vjesnika tako je nestala i Vjesnikova biciklijada koja više nikad nije obnovljena. A i izletište Prepuštovec je u međuvremenu “propalo”.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije