Srednjaci

Srednjaci

Srednjaci su kvart omeđen sa zapada potokom Črnomercem, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka Selskom cestom te s juga Horvaćanskom cestom. Granice Srednjaka nisu posve jasne i mijenjale su se tokom posljednjih desetljeća – sjeverni dio, oko ulice Vurovčica, do izgradnje “Autoputa” se smatrao dijelom istoimenog kvarta nakon kojeg je ta ulica izgubila na važnosti i dio južno od autoputa se spojio s ostatkom Srednjaka. S druge strane, imena Knežije i Srednjaka se nekad pojavljuju zajedno, a da zaplet bude još veći, Mjesni odbor Srednjaci-Horvati obuhvaća i dio južno od Horvaćanske na kojem se nalaze sportski tereni, DIF (Kineziološki fakultet) te cjelokupno naselje Gredice koje smatramo posebnim kvartom.

Srednjaci su nastali više ili manje istovremeno sa susjednom Knežijom, dok su se pojedinačne zgrade (kao npr. poznati neboderi u Ulici Braće Domany, koji su, smatra se, najviše građevine Trešnjevke nakon dimnjaka Toplane) gradile i tokom 70-ih i početkom 80-ih godina. od staroga dijela kvarta su ostale samo uličice na sjevernom dijelu, uz Zagrebačku aveniju, gdje se život nije puno promijenio od 60-ih godina (ako izuzmemo sve veću buku od susjedne joj važne prometnice).

Dominantni neboderi na zapadnoj granici Srednjaka [GP 2013.]
Dominantni neboderi na zapadnoj granici Srednjaka [GP 2013.]

Srednjaci imaju osnovnu školu Josipa Račića, dječji vrtić, mali trgovački centar uz Selsku cestu koji je nekad bio dio lanca robnih kuća Nama te poštu i niz manjih trgovina u Ulici majstora Radonje i Ulici braće Domany. Uz Ulicu braće Domany se nalazi i velika garaža koja je posljednjih godina podosta zapuštena.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi