Remiza (Vurovčica)

Remiza (Vurovčica)

Vurovčica je kvart koji je omeđen sa zapada potokom Črnomercem, sa sjevera Ozaljskom ulicom, s istoka Selskom cestom, a s juga je nekad sezao u područje današnjih Srednjaka, a danas seže tek do Zagrebačke avenije. Obzirom da se na većini toga prostora danas nalazi Remiza ZET-a onda se tokom vremena među ljudima uobičajilo ime „Remiza“, pogotovo nakon što je ulica Vurovčica izgradnjom Autoputa podijeljena na dva dijela, sjeverni dio je preimenovan u Puljsku ulicu, a južni dio i danas postoji kao jedna od manje važnih ulica tog naselja.

Remiza ZET-a je otvorena je 11.02.1936. godine nakon što je 1935. godine tramvajska pruga produžena od Savske ceste do potoka Črnomerca što je omogućilo preseljenje spremišta tramvaja iz sadašnjeg Tehničkog muzeja na današnju lokaciju. Na području Vurovčice se još nalazi i sportska dvorana „Trešnjevka“ poznatija pod imenom „Kutija šibica“ koja je sagrađena 1959. godine kao tada najveća zagrebačka sportska dvorana. Dvorana je poznata po tradicionalnom malonogometnom turniru „Kutija šibica“ koji se održava od 1970. godine.

Sportska dvorana "Kutija šibica"
Sportska dvorana “Kutija šibica”

Na prostoru Vurovčice/Remize se nalazi i jedno od poznatijih naselja socijalne izgradnje, Naselje Istrana i invalida (izgrađeno 1928. – 1930.),

Naselje Istrana i invalida
Naselje Istrana i invalida

Do njega je kazalište za mlade „Trešnja“ (utemeljeno kao Pionirsko amatersko kazalište 1954. godine, pretvoreno u profesionalno Malo kazalište Trešnjevka 1969., a koje je u sadašnju zgradu uselilo 1999. godine)

Tik do naselja Istrana i invalida postoji i nogometno igralište NK Trešnjevka, kluba koji je osnovan 1926. pod imenom NK Panonia, a 16.05.1929. preimenovan u NK Trešnjevka. Klub je svoj najveći uspjeh ostvario u sezoni 1963/1964. kada je ušao u prvu saveznu nogometnu ligu i sudjelovao u Kupu velesajamskih gradova (danas: Kup UEFA), no uz ispadanje u prvom kolu od portugalskog Belenensesa. Klub ispada iz prve lige 1966. godine.

Od javnih sadržaja, na prostoru ovoga kvarta se nalazi pošta (trenutačno na lokaciji kod okretišta tramvaja, prije uz raskršće Selske i Ozaljske) te telefonska centrala Hrvatskog telekoma na lokaciji uz Selsku cestu.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi