Željeznički kolosijek Črnomerec – Prečko Ostaci željezničkog kolosijeka u Jablanskoj ulici [GP 2007.]

Željeznički kolosijek Črnomerec – Prečko

Vlakom iz Črnomerca za Prečko????

Ne, nije ovo razotkrivanje nekog novog prometnog masterplana niti moje fantaziranje, već više stvar prošlosti, prometno-infrastrukturne arheologije… Naime, nekad, još do prije 15-tak godina, zaista se moglo vlakom iz Črnomerca do Prečkoga, no tom trasom nisu nikad prometovali putnički vlakovi, već samo teretni, na putu za glavno Ferimportovo skladište, tvornicu Rade Končar te u konačnici do nekadašnje kasarne Prečko koja se do pred nekoliko godina nalazila na mjestu sadašnjeg POS-ova naselja između Oranica i Španskog.

I, kako je s vremenom kasarna (u kojoj su uglavnom bila smještena vojna skladišta odnosno “magacini” prema JNA-terminologiji) postala nepotrebna i na kraju srušena, tako je i dotična pruga polako ali sigurno otišla u nepovrat – tračnice i pragovi su izvađeni 1992. godine. Na žalost, uklanjanje tog kolosijeka nije učinjeno planski (to je kod nas u takvim stvarima čini se nemoguć događaj :o( ) već stihijski, na način da je mnogo onih koji su se nalazili uz taj industrijski željeznički kolosijek jednostavno si prisvojilo po nekoliko kvadratnih metara terena na kojima se nalazila pruga. A to je velika šteta jer je taj kolosijek prolazio sredinom Rudeša kroz inače prometno ne baš osobito povezano područje između Zagrebačke ceste i Rudeške ulice te dalje prema Voltinome… i ta trasa je dušu dala da se po njoj recimo napravi nekakva biciklističko-pješačka staza dovoljno udaljena od svih napučenih i smrdljivih prometnica (kao što je recimo Zagrebačka, uz koju nije nikakav užitak biciklirati). Ne znam je li povratak na prijašnje stanje moguć (nadam se da se “okupatori” trase nisu još uspjeli upisati u zemljišne knjige!), no bilo bi lijepo kad bih to doživio i jednom se prošetao ili provozao biciklom po uređenoj stazi… kao što je recimo lijepo to što Hrvatske vode rade šetališta uz gradske potoke (Bliznec, Kustošak, Vrapčak, Dubravicu).

No, dosta kuknjave, ajmo pogledati kako je ta trasa izgledala pred dvije i pol godine kada sam ju obišao čitavom dužinom i napravio ove fotke. Od tada sam samo povremeno posjećivao neke dijelove i mogu potvrditi da je sve manje tragova tog kolosijeka i da će vjerojatno za nekoliko godina svi nestati – stoga, ako vas ovo interesira požurite sa obilaskom!

S obilaskom ćemo početi iz Prečkoga… do prije nekoliko godina su se na Zagrebačkoj cesti kod raskršća sa (tada još) Ljubljanskom mogli vidjeti ostaci tračnica u asfaltu, no sada ih više nema … Pruga je od tamo (gdje je sada Mercator) išla nekoliko stotina metara usporedo sa Zagrebačkom avenijom… od tog dijela trase živi još most kojeg sad koristi pješačka staza. Položaj pruge je bio točno uz drvored.

Ovako je nekada izgledao “tajni” prolaz ispod mosta ispod Ljubljanske… sada je prolaz uređen i više nije tako klaustrofobičan i blatan.

Nakon toga, pruga je radila zavoj nalijevo i prelazila preko sadašnjeg novouređenog parka (tada je to bila obična livada).

Nakon toga je pruga prelazila Jablansku – tu se još vide ostaci tračnica u asfaltu!

Ostaci kolosijeka u Jablanskoj ulici [GP 2009.]
Ostaci željezničkog kolosijeka u Jablanskoj ulici [GP 2009.]

Nakon toga pruga je išla između škole i vrtića – sada je tu staza.

Nakon toga slijedi prelazak Ratarske ulice (vide se ostaci tračnica u asfaltu) i pruga ulazi u područje nekog bivšeg skladišta na čijem prostoru sada caruje grmlje. Na ulazu je još nosač vrata (naravno, napravljen od šine), u prostoru ostaci poda skladišta, kliznih vrata… tu je i nekad lijep drvored jablana, no okljaštren je pred 3 godine. :o(
U neposrednoj blizini (zapadno) se na jednom dijelu tog terena skladišta nešto gradi, sigurno će uskoro i ovaj ostatak nestati…

Drvored jablana u Rudešu uz bivšu željezničku prugu za kasarnu Prečko [VR 2013.]
Drvored jablana u Rudešu uz bivšu željezničku prugu za kasarnu Prečko [VR 2013.]

Pruga zatim stiže do zgrada uz Zagrebačku i skreće desno… no, tu je sada nova kamena ograda. Do prije 3-4 godine su tračnice još bile posred površine koja je sada ograđena kao dvorište… no, sada ih više nema, vlasnik si je očito prisvojio taj komad “grunta”. Na sreću, ostao je uski prolaz do ulice Rudeški ogranak II koju pruga siječe (također su tračnice još u asfaltu).

Dalji koridor pruge se koristi kao parkiralište i odlagalište šute… sve dok opet ne udarimo nosom u metalnu ogradu nekog skladišta.

Već smo kod Rudeške ceste koja se sad obnavlja. U doba fotkanja tračnice su još bile u cesti – uskoro ih sigurno više neće biti.

Tu je i poznata gostionica “Rudešanka”, janjci i odojci se tu često vrte…

Idemo dalje, prelazimo Rudešku i dalja trasa pruge ide između napuštenog skladišta i ragbi igrališta – ne tako uobičajen prizor kod nas. Djeca se igraju u šiblju…

Slijedi mostić preko potoka Kustošak (sada je staza uz njega uređena, a umjesto starog mosta tu je novi drveni pješački most i čitavo šetalište je sad dosta lijepo uređeno). Ulazimo na područje Voltinog i Pupinovog naselja, tu je sad i novogradnja točno uz trasu pruge.

Prelazimo Hanamanovu, tu je još prastari “Andrijin križ”.

A i valjda najveće boćalište u gradu… te izložba krntija, čak je i jedan Fiat 1300 tamo!

Boćalište u Hanamanovoj ulici na trasi bivšeg željezničkog kolosijeka za Prečko [VR 2014.]
Boćalište u Hanamanovoj ulici na trasi bivšeg željezničkog kolosijeka za Prečko [VR 2014.]

Trasa pruge zatim prolazi kroz područje vrtova, jedva se opaža po malom uzvišenju… tu su i lijepe zgrade iz 30-tih godina sa zanimljivim balkonima, ali i one iz 60-ih – manje zanimljive.

Nailazimo i na Kroflinovu, pardon Drvinje, pardon Golikovu ulicu… pruga je nekad ulazila u krug skladišta “Šume” na ova zahrđala vrata. Nedaleko je bila i konsignacija čelika… tko se još sjeća što je bila “konsignacija”?

Dalje moramo Klanječkom ulicom, zaobilazimo skladište “Šume” koje izgleda kao muzej, pogledajte samo te znakove, portirnicu…

Sa strane “Končara” je urednije, čini se da se ovaj odvojak pruge čak ponekad još i koristi, ostavljen je kod rekonstrukcije Klanječke pred nekoliko godina.

Zaobilazimo skladište i Lapačkom ulicom dolazimo do kraja Zagorske ulice. Ovdje pruga izlazi iz skladišta. Tu su dva kolosijeka, jedan još uvijek služi za dostavu ugljena… a jedan slijepi je netko zatvorio garažom – tko zna što li je unutra, možda mala drezina? wink

Tu je i nekoliko skretnica, jedna je još u radnom stanju, možete ju sami okrenuti koji puta…

Pruga sad prelazi Tomislavovu ulicu (to je onaj čuveni “HOP” kad se prelazi preko nje) i spaja se sa ranžirnim kolosijecima u blizini Plive.

Cestovni prijelaz preko nasipa bivše pruge u Tomislavovoj ulici kao "hupser" za vozače [VR 2013.]
Cestovni prijelaz preko nasipa bivše pruge u Tomislavovoj ulici kao “hupser” za vozače [VR 2013.]

Tu ima također puno starudije, devastiranih skretnica i signala… i tu je i kraj naše šetnje koja je trajala oko 40 minuta i koju si i vi svi možete priuštiti ako želite doživjeti malo željezničke arheologije.

(Tekst je prenesen s bloga Nepoznati Zagreb gdje je objavljen 11.07.2009. – link )

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Komentari 10

 1. Branko 21.06.2014, 16:13

  Zanimame par informacija u vezi pruge Črnomerc – Prečko…
  Počeo sam raditi foto album ove pruge (nekaj da imam za sebe a i da drugi vide, budem ga postavil u facebook grupuZakaj volim Zagreb), veliki dio pruge sam poslikal, fali mi dio od Jablanske do Prečkog (to bi bilo današnje Špansko – Oranice).. Ne znam točno di je išla tamo pruga, pa me zanima jel imaju kakvi ostaci od Jablanske do Prečkog, da se orijentiram pri fotkanju…
  Fala

 2. vanja 23.06.2014, 06:55

  Branko, od JAblanske do Prečkog nema više materijalnih ostataka, ali se vidi nasip pruge, a i pješački most preko Vrapčaka uz Zagrebačku aveniju. Pogledaj i ovaj tekst: http://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb/2009/07/1626463218/font-colorcc0000vlakom-iz-rnomerca-za-prekofont.html

 3. Branko 23.06.2014, 08:21

  Fala na linku… Budem se probal orijentirat prema mostu preko potoka Vrapčaka…
  Još mi je jedino ostal taj dio za po fotkat, budem to ovih dana pofotkal 🙂
  Vanja, fala na pomoći 🙂

 4. vanja 23.06.2014, 08:46

  Do mosta je vidljiv nasip paralelno sa Zagrebačkom avenijom koji se nastavljao i dalje (polagano se spuštajući prema okolnom terenu) sve do Zagrebačke ceste koju je prelazio otprilike na nivou ruba mercator zgrade i zatim je skretao u smjeru SZ kroz sadašnje POS naselje.

 5. Branko 23.06.2014, 09:09

  bil sam tamo prošli tjedan (kod tog mosta) ali nisam nikaj fotkal jer nisam imal orijentaciju… sad ju odprilike imam pa bu lakše…
  Puno ste mi pomogli s informacijama (dosta su izmjenjene danas i kad je fotkano na blogu, godine su prošle)… nekih detalja više nažalost nema…
  Sad će biti mi lakše se orijentirat… Jel znate di je pruga prolazila preko Zagrebačke ( ja se je slabo siječam, al mi se čini da je išla između Palfija i Mercatora)?

 6. vanja 23.06.2014, 09:13

  Za dalje ne znam, kolosijek je završavao negdje unutar kruga kasarne, ali ne znam točno mjesto, a sada je to i tako već sve promijenjeno, ostali su samo jablanovi … može biti da je kolosijek išao paralelno sa njima.

 7. vanja 23.06.2014, 09:16

  Kolosijek je prolazio nešto niže, u kasarnu je prolazio rekao bih otprilike južno od jablanova (ali paralelno sa njima), dakle nekako kao kroz JZ ćošak Mercatorove zgrade … pogledat ću, možda ga imam ucrtanog na nekom starom planu grada!

 8. vanja 23.06.2014, 09:20

  Upravo pogledao karte – na žalost, niti na jednoj nisu ucrtani industrijski želj. kolosijeci (takvim je smatran i ovaj, jer je opsluživao i Končar i Ferimport), a na tom dijelu nisu čak ucrtane ni zgrade (vojan tajna?) tako da se ni na taj način ne može procijeniti točna trasa kolosijeka na ulazu u kasarnu i dalje.

 9. Branko 23.06.2014, 10:13

  ma budem ja odokativno pofotkal, al i s ovim informacijama ste mi puno pomogli da se snađem… to su slabo dijeljene informacije pa ih je i zato teško naći… Budem stavil album(kad ga završim) na facebook stranicu Mapiranja, pa bude rekli jel sam dobro prošao rutu… 🙂

 10. vanja 23.06.2014, 10:45

  Dogovoreno, Branko, unaprijed hvala na dijeljenju zanimljivih informacija i fotki!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kartonsko sunce ispred "Osnovne škole Nikole Tesle" u Prečkom [VR 2012.]

Sunčana strana ulice

Tokom ljeta 2012. godine na mnogim lokacijama uzduž Trešnjevke pojavili su se obješeni kartončići s
Sudionici šetnje i igre snalaženja i traženja oko trnjanskih "Raketa" [GP 2017.]

Pitanja i odgovori uz igru “Šećemo se i igramo uz Rakete!” (13.10.2017.)

Drage šetačice i dragi šetači, Ovo je lista pitanja (zajedno s odgovorima, tiskano masnim slovima
Klasični armirano-betonski stupići na kraju Melengradske ulice [GP 2013.]

Kako ograničiti promet ili parkiranje automobila?

Problem ograničavanja prometa i parkiranja za automobile je danas aktualniji no ikada, no zanimljivo je
Trešnjevka sa sjeveroistoka [TJ]

Marko Furjan: Prostorni razvoj Trešnjevke – studentski rad

Uvod U ovom je radu istražena i prikazana prostorna struktura zagrebačkih gradskih četvrti Trešnjevka –
Spomen obilježje pronalaska dvaju rimskih grobova na raskršću Savske ceste i Ulice grada Vukovara [VR 2014.]

Starija povijest Trešnjevke

Ime Trešnjevke nije osobito dugog vijeka, prvi puta se pojavilo u 30-im godinama 20. stoljeća
Ulična tabla iz 70-ih [VR 2020.]

O povijesti ploča sa imenima ulica – na Trešnjevci i šire, diljem Zagreba

Prva trešnjevačka ulica koja je dobila službeno ime je Savska cesta, koja je sagrađena još
Panorama veslačke staze i pokrajnje šetnice u sklopu SRC "Jarun" [FF 2014.]

Panorame Trešnjevke

Naš suradnik Fredy Fijačko ustupio nam je nekoliko fotografija na kojima je “panoramskom tehnikom” pomoću
Robna kuća "Nama" na Trešnjevačkom trgu - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu

Robna kuća NaMa na Trešnjevačkom trgu (tada Trgu Oktobarske revolucije) je otvorena 14.09.1960. Sagrađena je
1 2 3 53

Kategorije