Knjižnice Trešnjevke “Knjižnica Ljubljanica” na uglu Dinarske ulice i Ljubljanice [GP 2016.]

Knjižnice Trešnjevke

Nakon drugog svjetskog rata započet je život trešnjevačke knjižnice – 1947. godine je otvorena čitaonica u Ozaljskoj ulici, u polupodrumskim prostorijama jedne niske zgrade koja više ne postoji između Sokolgradske i Dobojske ulice. Čitaonica je bila snabdjevena isključivo dnevnim novinama, tjednicima Globus, Arena i Vjesnik u srijedu, dječjim izdanjima Plavi vjesnik i Politikin zabavnik te nekim mjesečnim izdanjima.

Uz čitaonicu u Ozaljskoj je 1947. otvoren i odjel posuđivanja knjiga u Rudešu. Nakon toga je knjižnica djelovala u Novoj cesti, u zgradi crvene fasade nedaleko raskršća sa Tratinskom, da bi 1991. godine bila preseljena u sadašnji prostor u Ulici grada Vukovara. Sadašnje ime knjižnice je Tin Ujević.

U međuvremenu su otvoreni i područni odjeli:

 • Knežija (Albaharijeva ulica)
 • Ljubljanica (ugao Ljubljanice i Dinarske ulice)
 • Voltino (Ulica Krešimira Golika) – ponovo otvorena nakon renoviranja 20.02.1980.
 • Prečko (Ulica Slavenskoga), otvorena 20.11.1978.
 • Staglišće (Horvaćanska cesta)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 3

 1. Penzić 21.11.2013, 17:19

  Knjižnica nikad nije djelovala u prostoru na uglu Nove ceste i Tratinske, već u prvoj zgradi do ugla koja i danas postoji ( zgrada sa crvenom fasadom u Novoj cesti. Drugo čitaonica je bila 50 tih godina ne u Tratinskoj već u Ozaljskoj ulici u polu podrumskim prostorijama jedne niske odulje zgrade između Sokolgradske i Dobojske ul. Te zgrade više nema a zmjenio ju je novo sagrađen stambeni blok. Čitaonica je bila isključivo snabdjevena dnevni novinama, tjednicima Globus, Arena, i Vjesnik u srijedu te dječjim izdanjima Plavi vjesnik i Politikin zabavnik , te nekim mjesečnim izdanjima. Od područnih odjela zaboravili ste onaj na Ljubljanici, na uglu Ljubljanice i Dinarske ul.

 2. vanja 31.10.2020, 17:03

  Hvala, Penzić, na nadopunama, uvrstili smo ih u naš tekst!

 3. Miroslav Klemm 02.01.2023, 18:07

  Mi, dečki iz Dobojske, Ostrovičke, Bočačke i drugih obližnjih ulica smo zalazili v čitaonicu v Ozaljskoj. Tam smo često viđali pjesnika Milivoja Slavičeka (čije pesmo onda nismo znali). Znate onu pesmu “Moj pas i ja” koju tak divno peva naš Zvonko Špišič. Potražite na Youtube. Nebu vam krivo!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije