Ljubljanica

Ljubljanica

Ljubljanica je kvart omeđen sa zapada potokom Kustošakom, na sjeveru Baštijanovom ulicom, na istoku potokom Črnomercem te na jugu Zagrebačkom avenijom. Na starim kartama je na tom prostoru postojalo selo Lublanicza koje je sve do 1945. bilo na rubu grada, od kojega ga je dijelila mitnica (“gradska carinarnica”). Nakon dolaska tramvaja do gradske granice i Ljubljanice sredinom 30-ih godina počinje urbanizacija i tog dijela grada.

Nakon Drugog svjetskog rata 1948. godine otvara se Osnovna škola Ljubljanica u koju su, sve do otvaranja škole na Jarunu, išla i djeca iz svih sela zapadno od potoka Črnomerca, dok su se recimo sprovodi održavali u dalekom Gornjem Vrapču čijoj su općini i župi pripadala ta naselja još do 60-ih godina.

1962. godine škola mijenja ime u OŠ Sava Kovačević, a izvorno ime joj je vraćeno 1990. godine. U Ljubljanici još djeluje ogranak knjižnice Trešnjevka.

Dio ulice Ljubljanica danas služi kao produžetak okretišta tramvaja kojim se putnici pristigli iz grada kreću prema svojim kućama širom naselja ili prema Rudešu ili Voltinom naselju, s malim kućicama, dućanima, kafićima ta ulica predstavlja tipično središte pregrađa kakvih je u današnjem Zagrebu sve manje.

Između ostalih zanimljivosti Ljubljanice treba spomenuti jedan od najpoznatijih biciklističkih servisa Gigant koji u Svetoivanskoj ulici djeluje već više desetljeća, zatim Dinarska ulica koja se nekad zvala Ulicom Crnković Ruže po djevojci, pristaši partizana, koja je tokom Drugog svjetskog rata obješena u toj ulici, stari natpis u Garićkoj ulici koji podsjeća na nekadašnje prvomajske proslave te stari dućan Dione na uglu ulice Ljubljanica i Dinarske ulice koji je jedan od posljednjih gradskih dućana bez samoposluživanja, s klasičnom tezgom.

Stara prodavaonica na Ljubljanici [VR 2013.]
Stara prodavaonica na Ljubljanici [VR 2013.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi