Crtice iz života amaterskog nogometa na Trešnjevci: Marijan i Viktor Hercigonja Momčad NK Trešnjevka 1955.-1956.; Hercigonja dolje desno zadnji

Crtice iz života amaterskog nogometa na Trešnjevci: Marijan i Viktor Hercigonja

07. 11. 2017.

U ruke aktivista “Mapiranja Trešnjevke” stigla je tokom 2017. vrlo vrijedna i vrlo lijepa zbirka, dva nogometna dnevnika te zbirka fotografija i novinskih članaka obitelji Hercigonja vezanih uz trešnjevačke amaterske nogometne klubove NK Trešnjevka, NK Končar (odnosno NK Elektrostroj, kako se klub zvao od 1954. do 1969.) te NK Metalac u kojima su igrala dva brata Hercigonja, Marijan i Viktor.

Braća Hercigonja [IR]
Braća Hercigonja [IR]

Marijan Hercigonja (1936.-2016.) je po struci bio ekonomist zaposlen u Kreditnoj banci Zagreb (danas: Zagrebačka banka), a u svoje se slobodno vrijeme bavio nogometom, amaterski kako je to već bio običaj u to vrijeme. Marijan je s redovnim nastupima započeo 1952., još kao junior, u NK Lokomotiva, da bi poslije prešao u njihov seniorski sastav, a godine 1957. je prešao u NK Elektrostroj u kojem je igrao sve do kraja karijere, 1963. godine. Tokom svoje karijere, kako je to on pedantno zapisao u svoj nogometni dnevnik, odigrao je 361 utakmicu i zabio 151 gol.

Najveći uspjesi klubova u kojima je igrao tih godina su sljedeći:

  • NK Lokomotiva je u sezoni 1955./1956. osvojila prvenstvo 1. Zone i u kvalifikacijama s Vardarom, Borovom i Lovćenom izborila plasman u Prvu saveznu ligu (u kojoj je već igrala u sezonama između 1947. i 1955.)
  • NK Elektrostroj je u sezoni 1958./1959. bio četvrti u Drugoj saveznoj ligi Zapad, iza Slobode (Tuzla), Lokomotive i Splita (ispao je u sezoni 1959./1960.)
  • NK Elektrostroj je 1961. osvojio Kup Narodnog sporta pobjedom nad Trešnjevkom, Lokomotivom, drugom momčadi Dinama i Zagrebom

Viktor Hercigonja (1940.-2004.) je po zanimanju bio strojarski tehničar i radio je u poduzeću Rade Končar – Dizala te se također dugi niz godina bavio amaterskim nogometom. Tokom svoje karijere prema zapisima u njegovom dnevniku (koji možda nije potpun …) odigrao je 258 utakmica i postigao 54 gola, a igrao je u juniorskoj momčadi NK Metalac (1955.-1957.), potom u njihovoj seniorskoj momčadi (1958.-1960.) te zatim, zajedno s bratom, u NK Elektrostroj (1960.-1963.)

Njegovi najveći uspjesi su bili ovi:

  • NK Metalac je u sezoni 1959./1960. pobjedio u prvenstvu 2. Zone pa je igrao (neuspješno) u kvalifikacijama za 2. Saveznu ligu.
  • 1960. je kao igrač Metalca dobio najviše bodova u natjecanju za momčad kola i igrača tjedna i tim je povodom dobio pehar od lista Narodni sport
  • 1961. je u nekim utakmicama bio kapetan momčadi NK Elektrostroj

Kao dodatak nogometnim dnevnicima koje su braća vodila samostalno, njihova majka Josipa Hercigonja (1902.-1992.) vrijedno je skupljala izreske iz novina u kojima su spominjani njeni sinovi i lijepila ih u posebnu tvrdo ukoričenu bilježnicu.

Zbirka obuhvaća već spomenutu bilježnicu sa zapisima o svim utakmicama u kojima su igrali Marijan i Viktor (protivnik, teren, rezultat, postignuti golovi) te plasmane na kraju ligaških natjecanja, zatim foto album sa zbirkom fotografija s utakmica te kutiju s mnoštvom izrezaka iz tadašnjeg tiska s izvještajima s utakmica na kojima su igrali. U to su doba trešnjevački klubovi igrali u višim rangovima natjecanja nego sada (Marijan je dio svojeg sportskog staža igrao i u Drugoj nogometnoj ligi, kao i na kup i prijateljskim utakmicama protiv Dinama, Hajduka i Partizana), a i sportski tisak je detaljnije pratio utakmice čak i nižih rangova natjecanja tako da sakupljena kolekcija članaka daje vrlo zanimljiv pogled na nogometna natjecanja tog vremena.

Zahvaljujemo Ingeborg Radimiri (kćeri Marijana Hercigonje), Zorici Hercigonja (ženi Viktora Hercigonje) i njenim kćerima, Gordani Belko i Željki Hlevnjak, koje su nam posudile na korištenje njihove arhive te vam predlažemo da pogledate bar ovaj priloženi djelić koji čuva duh 50-ih i 60-ih godina na Trešnjevci!

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Komentari 1

  1. Miroslav Klemm 29.01.2018, 10:28

    Vredan kamen v trešnjevačkom mozaiku! To nam treba!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Ostaci jarunskog broda lopatara "Fulir" [GP 2014.]

Fulir – jedini trešnjevački brod

Uz ogradu veslačkog kluba na zapadnoj strani sportsko-rekreacijskog centra Jarun “na suhom” stoji brod koji

Pitanja za igru “Igrošetnja po Vrbanima” (02.12.2017.)

  Ovo je lista pitanja i zadataka koje je trebalo riješiti unutar 30 minuta od
Drvored kestenova kao ostatak od ukinute vojarne na Selskoj cesti [GP 2013.]

Kasarne Trešnjevke

Na području današnje Trešnjevke su se tokom njezine povijesti nalazile dvije kasarne, svaka sa svojom
Atletski stadion "Mladost" u Jarunskoj ulici [GP 2013.]

Sportski sadržaji uz Savu

Uz rijeku Savu, na krajnjem jugoistočnom kutu Trešnjevke, nalazi se niz sportsko-reakreacijskih sadržaja, najveći takve
Pogled s vrha Vjesnikova nebodera na Trešnjevku; iz izvanrednog broja “Zagrebačke panorame”, 1964.

Poplava 1964.

Poplava u jesen 1964. godine, kada su se vode Save od 25. do 27.10.1964. na

Klara Kranjčec: Edukacijski centar za održivost na prostoru nekadašnjeg Željezničkog rasadnika u Zagrebu – studentski diplomski rad

Željeznički rasadnik, danas zapušteni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci, nepoznat je većini Zagrepčana. Prostor godinama obrasta
Pogled na sjevernu Trešnjevku s nebodera u Ulici braće Domany [MA 2013.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (5): Srednjaci i okolica

Južni dio Trešnjevke vrlo je zanimljiv za promatranje iz zraka, no, na žalost, to si
Tržnica Prečko. [RG, iz perioda 1981. - 1985.]

Tržnica Prečko: Nekad i sad

Tržnica Prečko je najmanja i najzapadnija trešnjevačka tržnica i nalazi se u središtu naselja Prečko.
1 2 3 53

Kategorije