Center map

Dućanski rolo – dio povijesti trgovanja, i ne samo na Trešnjevci

Dućanski rolo – dio povijesti trgovanja, i ne samo na Trešnjevci Brava nefunkcionalnog roloa kuće na Novoj cesti [GP 2016.]

Izlozi suvremenih trgovina mogu imati vrlo različitu sudbinu, ovisno o tome što trgovina prodaje, a često i o lokaciji na kojoj se nalazi. Ako je riječ o prestižnoj trgovini odjeće ili obuće, izlog će posve sigurno biti blistav, s najnovijim modelima koji će se u njemu smjenjivati u kratkim razmacima. Ako govorimo o nekom manjem nezavisnom dućanćiću, u izlogu nas može čekati maštovito i originalno uređen pregled onoga što trgovina prodaje, ali i prašnjavi postav koji nije promijenjen još od preklani. Ukoliko je riječ o samoposluzi modernog tipa, izlozi će najvjerojatnije biti izlijepljeni propagandnim materijalom tvrtke s njenim logotipom, dok će manji dućani obično imati rukom ispisane plakate s cijenama koje su taj tjedan snižene (što je ne tako davno bilo uobičajeno i u većim samoposlugama). I, naposlijetku, ako je trgovina zatvorena onda je njen izlog prelijepljen nebrojenim slojevima plakata, pokojim slojem grafita i prašinom … ili pak zatvoren roloom.

Kuća na Novoj cesti s lokalom zatvorenim roloom [VR 2016.]
Kuća na Novoj cesti s lokalom zatvorenim roloom [VR 2016.]

A nekad je većina trgovina izvan radnog vremena bila zatvorena roloima. Nije nam poznato jesu li se izlozi zatvarali samo zbog opasnosti od krađe (jer, što je lakše nego razbiti izlog i pokrasti dućan …) ili možda od uličnih nereda i tučnjava… ili možda tek zbog ulične prašine i kiše koji su na izlogu ostavljali sloj prljavštine, jer nisu oduvijek sve ulice bile asfaltirane i čišćene.

Kako bilo da bilo, rolo je nekad bio opće mjesto dućana svih vrsta, a danas se najčešće viđa tek na trajno napuštenim i zatvorenim starim lokalima i, vrlo rijetko, na zlatarskim i sličnim radnjama (obično njihovi roloi imaju ugrađene otvore kako bi se ipak bar dio izloga vidio kroz njih).

Brava roloa na Novoj cesti [VR 2017.]
Brava roloa na Novoj cesti [VR 2017.]

Gledajući preostale trešnjevačke roloe moguće je prepoznati i najpoznatija imena među proizvođačima, a jedan od njih imao je svoje sjedište i na Trešnjevci, u Gorjanskoj ulici. Iako je Mirko Benić, s uredom na Optovini i radionicom u Fijanovoj ulici (iz koje je naknadno proistekla tvornica MeBa) bio gospodar tržišta roloa, trešnjevačka firma Fenestra sa sjedištem u Gorjanskoj 7 vlasnika Vilima Karla bila je jedan od nekoliko vidljivijih proizvođača “trgovinskih kapaka” kako su se roloi službeno zvali u doba između dva rata.

(Vanja)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )