Kako smo 2021. obilježili Dan žena

Kako smo 2021. obilježili Dan žena

Godina je 2021. i najvažnija akcija projekta “Mapiranje Trešnjevke” te godine je “Trešnjevka se budi!”, a ona je započela prigodnim programom nazvanim “Trešnjevka se budi … i slavi Dan žena!” organiziranim povodom Međunarodnog dana žena koji je održan u ponedjeljak, 08.03.2021.

U danima koji su prethodili samoj akciji Tratinska je ulica postala privremena ulična galerija u kojoj je Hrvatsko likovno društvo u svojem prostoru na Tratinskoj 15 priredilo izložbu slika, skulptura i keramike “Njoj” na kojoj su bili predstavljeni radovi dvadeset i pet umjetnica i umjetnika vrlo raznovrsnog likovnog izričaja.

Istovremeno je u nekima od izloga te ulice (sudjelovali su lokali Amadeus, Amrita Mistika, Auris design, Citroen, Optika Trešnja, Pipa Plus te SD interijeri) postavljena izložba fotografija Borisa Adameka, stanara Tratinske ulice.

Za dodatni sadržaj toga dana pobrinuli su se i cvjećarnica Master Florist Design, Tratinska 77, koja je odobrila posebne popuste za sve kupovine koje su obavljene od strane žena, te Nat-Iva bodywork Shiatsu centar, Tratinska 44, koja je poklonila 3 Shiatsu tretmana i 2 sata pravnog savjetovanja gosta odvjetnika Marina Domjanovića.

Prigodni je program nastavljen u 16h javnim čitanjem odabranih poglavlja ženske literature odnosno tekstova posvećenim ženama umjetnicama u Parku Zvonimira Milčeca. Taj je program pod nazivom “Žensko pismo” pripremila Ana Rubić. A evo i liste čitateljica i tekstova koji su bili čitani:

 • Iz knjige Mery Novosel „Ide ko putar“ čitala je sama autorica, književnica Mery Novosel
 • O životu skulptorice Franciske Petelinšek čitala je povjesničarka umjetnosti Željka Zdelar
 • Iz knjige Branke Hlevnjak o kiparici Veri Fischer čitala je također sama autorica, povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak
 • O životu slikarice i dizajnerice Sonije Delaunay čitala je modna dizajnerica Branka Donassy

Na samome kraju su se čitateljima pridružili i dvoje mladih slušatelja iz publike koji su publici pročitali priču “Noćna šetnja” spisateljice Dorte Jagić iz zbirke “Prolazi i pukotine”. Taj je ulazak publike u krug čitatelja dočekan s velikim veseljem i željama da se publika u još većem broju priključi i na slijedećim javnim čitanjima. Nadamo se da će ovakva čitanja postati tradicionalna i da ćemo Park Zvonimira Milčeca promovirati u trešnjevački “Hyde park” odnosno kutak za javno čitanje i izražavanje svojih misli i stavova.

S čitanja u Parku Zvonimira Milčeca [SM 2021.]
S čitanja u Parku Zvonimira Milčeca [SM 2021.]

Posljednja i najduža točka programa bila je prigodna šetnja središnjom Trešnjevkom uz razgovor s 14 žena koje žive i/ili rade na Trešnjevci o njihovim životnim iskustvima vezanima uz Trešnjevku. Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a u njoj su sudjelovale:

 • Zorica Alaupović (89), Studij arhitekture, voditeljica građevinarskog poduzeća u mirovini
 • Ksenija Banović (45), Studij Kroatistike te Informacijskih i komunikacijskih znanosti, savjetnica za promociju obrazovanja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (radi bolesti nije mogla doći)
 • Tihana Bertek (33), Studij anglistike i povijesti umjetnosti, radi u udruzi K-zona (VoxFeminae).
 • Ana Buljan (38), Studij povijesti i filozofije, magistar Studija za međunarodne odnose, poduzetnica i suvlasnica tvrtke 365 Coffee d.o.o. s lokalom „Kaaribu Kaaawa“ u Ozaljskoj ulici.
 • Markita Franulić (59), Studij povijesti umjetnosti i talijanskog jezika, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 • Marta Kiš (41), Profesorski studij slavistike i povijesti umjetnosti, voditeljica likovnog i novomedijskog programa u kulturi Studentskog centra, članica vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever iz stranke „Zagreb je naš!“
 • Gordana Kovačević, Postdiplomski studij elektrotehnike, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla
 • Dunja Kučinac (31), Studij povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, članica kustoskog kolektiva Blok.
 • Ana Kutleša (35), Studij povijesti umjetnosti i filozofije, članica kustoskog kolektiva Blok.
 • Ewomazino Margić – Zizi (38), frizerka, vlasnica frizerskog studija “Zizi braids” u Tratinskoj ulici
 • Saša Martinović Kunović (55), Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo te Viša školu za tekstil i odjeću, voditeljica Galerije Modulor u Centru za kulturu Trešnjevka i članica Uredništva “Mapiranja Trešnjevke”
 • Ivana Matak (47), Studij ekonomije, shiatsu praktičarka, vlasnica obrta „Nat-Iva“ u Tratinskoj ulici
 • Bulka Mećava (62), Studij odjevne tehnologije, izrađuje i prodaje vlastite kolekcije u svojoj trgovini „Amrita Mistika“ u Tratinskoj ulici.
 • Ingeborg Radimiri (57), Profesorski studij Engleskog jezika, predaje u IX gimnaziji
 • Monika Vodopija (23), studentica 2. godine Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije, radi za brend “Biljkoborci” s trgovinom u Novoj cesti

Tokom šetnje za Dan žena [DF 2021.]
Tokom šetnje za Dan žena [DF 2021.]

Svim su sudionicama postavljena tri istovjetna pitanja:

 • Predstavite nam se i recite na koji ste način vezane uz Trešnjevku!
 • Što mislite o Trešnjevci? Što vam je u njoj najdraže, a što vas najviše ljuti ili žalosti?
 • Kako vam je biti žena danas i ovdje, u vašem trešnjevačkom domu i/ili na poslu?

Neke od sudionica šetnje su okružene Trešnjevkom i danju i noću, radnim danom i vikendom, jer na njoj žive i rade, dok ju druge posjećuju tek dolazeći na posao i napuštaju je krajem radnog vremena, no gotovo su sve istaknule kako Trešnjevku vole radi njenog kolorita, živosti, raznovrsnosti, mogućnosti da na njoj nađu i urbanu vrevu, ali i mjesta na kojima mogu pobjeći u mirne predjele. A najgora je stvar koju povezuju s Trešnjevkom što ta živost i šarolikost mjestimično prelazi u kaos, urbanistički, arhitektonski, prometni, i tada, na tim mjestima, Trešnjevka prestaje biti ugodna i postaje naporna i zamorna.

Bilo nam je drago čuti tokom razgovora kako niti jedna od naših sugovornica nije imala velikih problema u svojem životu i radu zbog toga što je žena, međutim naglašeno je da još uvijek postoje predrasude, povremeni šovinistički stavovi, neugodnosti s kojima se trebaju izboriti u svakodnevnom životu. I dobra je stvar što smo tokom razgovora čuli da se takvi problemi ne javljaju često i, čini se, malo pomalo nestaju.

Kroz sve razgovora pričali smo i o važnosti centra za kulturu Trešnjevka kao središnjeg mjesta za susret s kulturom u kvartu, o potrebi da žene budu brojnije u organima lokalne samouprave, o tome kako je život obrazovanim ženama nekad bio mnogo teži nego danas, o tome kako je potrebno vrijeme i strpljenje da se prevladaju početni antagonizmi vezani uz spol, nacionalnost, rasu … no, zaljučak je svih razgovora bio da je našim sugovornicama lijepo na Trešnjevci, da ju doživljajaju kao svoju, da se na njoj osjećaju ugodno i da ne osjećaju potrebu da ju mijenjaju za neki drugi zagrebački kvart ili možda čak i grad ili zemlju.

Fotografije s tog događanja možete vidjeti u internetskom foto albumu ovdje (snimali su Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović).

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Detalj na crkvi Marije Pomoćnice u Omiškoj ulici [GP 2007.]

Crkve Trešnjevke

Na Trešnjevci se nalazi trinaest zanimljivih sakralnih objekata, saznajte nešto više o njima iz ovog
Sudionici šetnje "Zaigrani grad" s Ivom Sillom pored Meštrovićevog paviljona [GP 2019.]

Jane’s Walk seminar #2: “Play the city game, it’s never the same!” (announcement)

  Za hrvatsku verziju, molimo vas, kliknite ovdje. For Croatian version, please click here. Seminar

Tura kultura: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Posjet Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.02.2023., a vodila ga
Tabla i klasična kućna numeracija Svibanjske ulice u Gajevom [VR 2014.]

“Mjesečne” ulice

Postoje razni principi kod imenovanja ulica… u stara vremena su ulice najčešće dobivale imena po
Detalj igre [DF 2021.]

Pitanja za igru “Poigrajmo se na Knežiji!” (21.03.2021.)

Ovo je lista pitanja i zadataka koje je trebalo riješiti unutar sat i pol od
Usporedba bivše i buduće zgrade na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola. [3L]

Drugi život zgrade Cimos

Na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola dugi niz godina je stajala nedovršena zgrada
Okretište tramvaja Prečko [VR 2013.]

Tramvajsko okretište Prečko

Tramvajska okretišta su u pravilu prometna, bučna i uvijek pomalo kaotična mjesta… sjetite se, recimo,
Aktivna prezentacija volonterke tokom "Noći muzeja 2019." u galeriji HAZU [GP 2019.]

Volonterski klub 9. gimnazije

MISLI DOBRO Škola je odgojno-obrazovna ustanova no čini se da se danas nekako previše stavlja
1 2 3 53

Kategorije