Kako smo 2021. obilježili Dan žena

Kako smo 2021. obilježili Dan žena

Godina je 2021. i najvažnija akcija projekta “Mapiranje Trešnjevke” te godine je “Trešnjevka se budi!”, a ona je započela prigodnim programom nazvanim “Trešnjevka se budi … i slavi Dan žena!” organiziranim povodom Međunarodnog dana žena koji je održan u ponedjeljak, 08.03.2021.

U danima koji su prethodili samoj akciji Tratinska je ulica postala privremena ulična galerija u kojoj je Hrvatsko likovno društvo u svojem prostoru na Tratinskoj 15 priredilo izložbu slika, skulptura i keramike “Njoj” na kojoj su bili predstavljeni radovi dvadeset i pet umjetnica i umjetnika vrlo raznovrsnog likovnog izričaja.

Istovremeno je u nekima od izloga te ulice (sudjelovali su lokali Amadeus, Amrita Mistika, Auris design, Citroen, Optika Trešnja, Pipa Plus te SD interijeri) postavljena izložba fotografija Borisa Adameka, stanara Tratinske ulice.

Za dodatni sadržaj toga dana pobrinuli su se i cvjećarnica Master Florist Design, Tratinska 77, koja je odobrila posebne popuste za sve kupovine koje su obavljene od strane žena, te Nat-Iva bodywork Shiatsu centar, Tratinska 44, koja je poklonila 3 Shiatsu tretmana i 2 sata pravnog savjetovanja gosta odvjetnika Marina Domjanovića.

Prigodni je program nastavljen u 16h javnim čitanjem odabranih poglavlja ženske literature odnosno tekstova posvećenim ženama umjetnicama u Parku Zvonimira Milčeca. Taj je program pod nazivom “Žensko pismo” pripremila Ana Rubić. A evo i liste čitateljica i tekstova koji su bili čitani:

 • Iz knjige Mery Novosel „Ide ko putar“ čitala je sama autorica, književnica Mery Novosel
 • O životu skulptorice Franciske Petelinšek čitala je povjesničarka umjetnosti Željka Zdelar
 • Iz knjige Branke Hlevnjak o kiparici Veri Fischer čitala je također sama autorica, povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak
 • O životu slikarice i dizajnerice Sonije Delaunay čitala je modna dizajnerica Branka Donassy

Na samome kraju su se čitateljima pridružili i dvoje mladih slušatelja iz publike koji su publici pročitali priču “Noćna šetnja” spisateljice Dorte Jagić iz zbirke “Prolazi i pukotine”. Taj je ulazak publike u krug čitatelja dočekan s velikim veseljem i željama da se publika u još većem broju priključi i na slijedećim javnim čitanjima. Nadamo se da će ovakva čitanja postati tradicionalna i da ćemo Park Zvonimira Milčeca promovirati u trešnjevački “Hyde park” odnosno kutak za javno čitanje i izražavanje svojih misli i stavova.

S čitanja u Parku Zvonimira Milčeca [SM 2021.]
S čitanja u Parku Zvonimira Milčeca [SM 2021.]

Posljednja i najduža točka programa bila je prigodna šetnja središnjom Trešnjevkom uz razgovor s 14 žena koje žive i/ili rade na Trešnjevci o njihovim životnim iskustvima vezanima uz Trešnjevku. Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a u njoj su sudjelovale:

 • Zorica Alaupović (89), Studij arhitekture, voditeljica građevinarskog poduzeća u mirovini
 • Ksenija Banović (45), Studij Kroatistike te Informacijskih i komunikacijskih znanosti, savjetnica za promociju obrazovanja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (radi bolesti nije mogla doći)
 • Tihana Bertek (33), Studij anglistike i povijesti umjetnosti, radi u udruzi K-zona (VoxFeminae).
 • Ana Buljan (38), Studij povijesti i filozofije, magistar Studija za međunarodne odnose, poduzetnica i suvlasnica tvrtke 365 Coffee d.o.o. s lokalom „Kaaribu Kaaawa“ u Ozaljskoj ulici.
 • Markita Franulić (59), Studij povijesti umjetnosti i talijanskog jezika, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 • Marta Kiš (41), Profesorski studij slavistike i povijesti umjetnosti, voditeljica likovnog i novomedijskog programa u kulturi Studentskog centra, članica vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever iz stranke „Zagreb je naš!“
 • Gordana Kovačević, Postdiplomski studij elektrotehnike, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla
 • Dunja Kučinac (31), Studij povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, članica kustoskog kolektiva Blok.
 • Ana Kutleša (35), Studij povijesti umjetnosti i filozofije, članica kustoskog kolektiva Blok.
 • Ewomazino Margić – Zizi (38), frizerka, vlasnica frizerskog studija “Zizi braids” u Tratinskoj ulici
 • Saša Martinović Kunović (55), Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo te Viša školu za tekstil i odjeću, voditeljica Galerije Modulor u Centru za kulturu Trešnjevka i članica Uredništva “Mapiranja Trešnjevke”
 • Ivana Matak (47), Studij ekonomije, shiatsu praktičarka, vlasnica obrta „Nat-Iva“ u Tratinskoj ulici
 • Bulka Mećava (62), Studij odjevne tehnologije, izrađuje i prodaje vlastite kolekcije u svojoj trgovini „Amrita Mistika“ u Tratinskoj ulici.
 • Ingeborg Radimiri (57), Profesorski studij Engleskog jezika, predaje u IX gimnaziji
 • Monika Vodopija (23), studentica 2. godine Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije, radi za brend “Biljkoborci” s trgovinom u Novoj cesti

Tokom šetnje za Dan žena [DF 2021.]
Tokom šetnje za Dan žena [DF 2021.]

Svim su sudionicama postavljena tri istovjetna pitanja:

 • Predstavite nam se i recite na koji ste način vezane uz Trešnjevku!
 • Što mislite o Trešnjevci? Što vam je u njoj najdraže, a što vas najviše ljuti ili žalosti?
 • Kako vam je biti žena danas i ovdje, u vašem trešnjevačkom domu i/ili na poslu?

Neke od sudionica šetnje su okružene Trešnjevkom i danju i noću, radnim danom i vikendom, jer na njoj žive i rade, dok ju druge posjećuju tek dolazeći na posao i napuštaju je krajem radnog vremena, no gotovo su sve istaknule kako Trešnjevku vole radi njenog kolorita, živosti, raznovrsnosti, mogućnosti da na njoj nađu i urbanu vrevu, ali i mjesta na kojima mogu pobjeći u mirne predjele. A najgora je stvar koju povezuju s Trešnjevkom što ta živost i šarolikost mjestimično prelazi u kaos, urbanistički, arhitektonski, prometni, i tada, na tim mjestima, Trešnjevka prestaje biti ugodna i postaje naporna i zamorna.

Bilo nam je drago čuti tokom razgovora kako niti jedna od naših sugovornica nije imala velikih problema u svojem životu i radu zbog toga što je žena, međutim naglašeno je da još uvijek postoje predrasude, povremeni šovinistički stavovi, neugodnosti s kojima se trebaju izboriti u svakodnevnom životu. I dobra je stvar što smo tokom razgovora čuli da se takvi problemi ne javljaju često i, čini se, malo pomalo nestaju.

Kroz sve razgovora pričali smo i o važnosti centra za kulturu Trešnjevka kao središnjeg mjesta za susret s kulturom u kvartu, o potrebi da žene budu brojnije u organima lokalne samouprave, o tome kako je život obrazovanim ženama nekad bio mnogo teži nego danas, o tome kako je potrebno vrijeme i strpljenje da se prevladaju početni antagonizmi vezani uz spol, nacionalnost, rasu … no, zaljučak je svih razgovora bio da je našim sugovornicama lijepo na Trešnjevci, da ju doživljajaju kao svoju, da se na njoj osjećaju ugodno i da ne osjećaju potrebu da ju mijenjaju za neki drugi zagrebački kvart ili možda čak i grad ili zemlju.

Fotografije s tog događanja možete vidjeti u internetskom foto albumu ovdje (snimali su Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović).

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio…
Read More
Kućni broj [GP 2012.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (7): Najveći trešnjevački kućni brojevi

Trešnjevka se sâma po sebi ne može pohvaliti osobito dugačkim ulicama – dvije najdulje zagrebačke…
Read More
Vrtovi na Jarunu [VR 2013.]

Vrtovi Trešnjevke

Iako je Trešnjevka danas vrlo urbaniziran, a vjerojatno i jedan od najgušće naseljenih zagrebačkih kvartova,…
Read More
Drvodjeljska škola i "Industrogradnja" [GP 2013.]

Srednje škole Trešnjevke

Na Trešnjevci nema mnogo srednjih škola i gimnazija, no one koje postoje su zavrijedile da…
Read More
Staglišće 1932.

Gostionica Dva potoka

Uz Jarunsku cestu, na mjestu gdje je završavala ulica Hrgovići, a počinjala ulica Jarun nalazila…
Read More
Radovan Delalle u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka nakon razgovora. [VR 2021.]

Kvartovski mozaik: Radovan Delalle

Radovan Delalle (Slavonski Brod, 23.12.1935.), arhitekt i urbanist, zapažen je svojim projektima, stručnim i znanstvenim…
Read More
Boćalište uz Dom sportova [GP 2016.]

Boćališta Trešnjevke

Boćanje/balote je sport kojeg se najčešće veže uz primorska mjesta gdje penzioneri krate popodneva i…
Read More
Pregrađivana zgrada kina Trešnjevka [GP 2013.]

Kino Trešnjevka (“Buhara”)

Kino Trešnjevka je radilo tokom 50-ih i 60-ih (nedostaju precizni podaci) i čini se da…
Read More
1 2 3 49

Kategorije