Zagrebački orkestar ZET-a

Zagrebački orkestar ZET-a

„Ako je tramvaj – taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i krvotok, onda je njegov orkestar njegova duša,“ davno je o Zagrebačkom orkestru ZET-a, napisao slavni kantautor i šansonijer Zvonko Špišić.

Zagrebački orkestar ZET-a djeluje preko 90 godina na području Grada Zagreba čiji je zaštitni znak, a sve je počelo na Remizi u podrumu upravne zgrade ZET-a, gdje orkestar desetljećima vježba i po čemu ga znaju i pamte naraštaji Zetovaca i putnika s Ljubljanice.

Zamisao o osnivanju Limene glazbe niknula je 1927. godine, u tada malom kolektivu. Poduprla ju je i tadašnja uprava na čelu s ravnateljem ZET-a. Prva glazbala su kupljena dobrovoljnim darovima samih glazbenika, što nije bilo dovoljno, pa je pomogla i tadašnja uprava tramvaja i predsjednik Gradske štedionice. Orkestar je tijekom dugog niza godina nosio različita imena. Zvao se Limena glazba ZET, Jakša Dugandžić, duhačka glazba Zagrebačkoga električnog tramvaja, Puhačka glazba ZET-a, a bio je poznat i kao „Trešnjevačka pleh muzika“. Djelovao je samostalno ili pak u sklopu svojedobno osnovanih kulturno-umjetničkih društava u ZET-u.

Tramvajska glazba, u sredini ing. Košak, ravnatelj ZET-a, snimljeno 25.07.1931. [ZO 1931.]
Tramvajska glazba, u sredini ing. Košak, ravnatelj ZET-a, snimljeno 25.07.1931. [ZO 1931.]

Prvi je put Limena glazba nastupila na Zagrebačkom zboru, koji se tada nalazio u Martićevoj ulici, 1928. godine. Zatim su slijedili nastupi na Krku, Pagu, u Kaštel-Štafiliću, na Zrinjevcu, na radio stanici Zagreb kao i na mnogim zabavama. Isprva je program bio veoma skroman. Svirala se samo laka glazba te marševi-koračnice. Uslijedili su nastupi Limene glazbe na proslavama 1. svibnja, praznika rada, 1929. i 1940. godine. U nekim razdobljima glazba je dočekivala najviše dužnosnike u zemlji, pa je i to bilo pitanje prestiža za ravnatelje ZET-a u odnosu na Gradsko poglavarstvo.

Danas, Zagrebački orkestar ZET-a je uznapredovao te broji 60 članova. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važne događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Također nastupa na području cijele Hrvatske, pa i u inozemstvu, ostvarujući kulturološku suradnju s Poljskom, Mađarskom, Češkom, Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom. Hrvatski sabor kulture 2018. godine odlikovao je orkestar s dijamantnom diplomom, za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture, a 2019.g. gradonačelnik Grada Zagreba uručio i Medalju Grada Zagreba, istaknuvši kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 93 godine. Zagrebački orkestar ZET-a stvorio je prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni ciljevi orkestra su održati tradiciju u skladu s društvenim interesima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti i smotre, te omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Osim toga, orkestar nastoji okupiti što više glazbenika, ali i obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izričaj.

Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica, ali i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe.

Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovanjem i organiziranjem međunarodnih festivala puhačkih orkestara vrlo uspješno i na ponos, međunarodno predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Potaknuti brojnim nastupima na manifestacijama međunarodnog karaktera, javila se ideja i želja za organizacijom i pokretanjem vlastite, domaće manifestacije u Gradu Zagrebu. 2018.g. ideja je zaživjela te je upravo te godine i realizirana uz svesrdnu pomoć gradskih institucija koje su imale sluha za takav projekt. 1. Međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a održan je na visokoj međunarodnoj razini, kako i priliči glavnom gradu Republike Hrvatske. Susret se održao u parku Bundek, a za središte održavanja manifestacije predviđena je pontonska bina na vodi smještena na zapadnoj strani Velikog jezera, s tribinom koja prima oko 2500 gledatelja, te koja posebno u večernjim satima pruža idiličnu atmosferu. Navedeni projekt održao se do sada tri uzastopne godine, a sami cilj projekta je poticanje povezivanja i suradnje najkvalitetnijih i najambicioznijih puhačkih orkestara iz zemlje i inozemstva koji njeguju ovakav i srodne glazbene izričaje. U 2021.g. susret prelazi u festival i mijenja naziv u Zagreb Wind & Brass Fest (skraćeno: WIBRA FEST).

(Jelena Horvatinec)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije