Prečko

Prečko

Prečko je kvart koji obuhvaća jugozapad Trešnjevke i njene gradske četvrti Trešnjevka-jug. Omeđen je Zagrebačkom avenijom na sjeveru, zamišljenom linijom istočno od Odakove, Štefanićeve i Sibeliusove ulice sa istoka, rijekom Savom sa juga te ulicom Svilkovići sa zapada. Povijest Prečkog seže u srednjovjekovna vremena kada je to bilo jedno od sela uz tada rukavcima bogatu savsku obalu koja su sva pripadala katastarskoj općini Vrabče (Vrapče). Početkom 20. stoljeća je povremeno smatrano tek zaseokom Španskoga, no izgradnja “Autoputa” 50-ih godina je pridonijela izdvajanjem Prečkoga u samostalnu cjelinu koja je do 70-ih godina 20. stoljeća bila dio općine Susedgrad da bi potom bila priključena Trešnjevci.

Urbanizacija Prečkog počela je 60-ih godina izgradnjom stambenih zgrada uz Lhotkinu i Dobronićevu ulicu, zatim gradnjom osnovne škole Prečko (1966. godine), a nastavljena daljnjom izgradnjom stambenih objekata i izgradnjom firme CAOP (Centar za automatsku obradu podataka) koji je 80-ih godina pripadao gradu Zagrebu.

Granica Prečko-Vrbani - Koridor Oranice [VR 2013.]
Granica Prečko-Vrbani – Koridor Oranice [VR 2013.]

Vremenom je Prečko dobivalo sve više gradskih sadržaja: dječji vrtić Prečko (otvoren 07.06.1974. s novom zgradom otvorenom 17.12.1976.) osnovnu školu Nikole Tesle (1976. godine), knjižnicu Prečko (otvorena 20.11.1978. godine), tržnicu (otvorena 80-ih te preuređena 2000.), Shopping centar Prečko (jedan od prvih trgovačkih centara u gradu, otvoren 1995. godine), Dom kulture …

Tržnica Prečko [VR 2013.]
Tržnica Prečko [VR 2013.]

Prečko se općenito smatra ugodnim mjestom za život zbog planske izgradnje kojom je predviđeno mnogo zelenih površina i dječjih igrališta između zgrada, udaljenosti od grada koja garantira relativan mir u naselju i zbog kojeg su cijene stanova i najamnine ispod gradskog prosjeka te zbog blizine jezera Jarun, Savskog nasipa i cestovnog  izlaza iz grada. U blizini je i nekoliko trgovačkih centara (City Center One West, Super Konzum Špansko, centar Mercator na Zagrebačkoj), no, zanimljivo, niti jedan od njih se ne nalazi na području Prečkoga.

Godine 2000. je Prečko povezano sa središtem grada i tramvajem (početno samo linijom 17, a nekoliko godina kasnije i linijom 5 koja se do tada okretala na Jarunu), dok se do tada do Prečkog stizalo tek autobusom. Poznata je uzrečica kojom se Prečko određuje kao “predgrađe Ljubljane” zbog svoje pozicije posljednjeg gradskog stambenog naselja u smjeru zapada iza kojega počinje auto cesta za Ljubljanu.

Najstarije prometnice u Prečkome su ulica Prečko koja je prolazila nekadašnjim centrom sela (dio između Petrovaradinske ulice pa do Jarnovićeve), Petrovaradinska (kao nastavak Zagrebačke koja je postojala još u 19. stoljeću, vjerojatno tek kao kolski put) te ulice Svilkovići i Špansko koje su Prečko povezivale sa Španskim.

Najstarija kuća u Prečkom [VR 2013.]
Najstarija kuća u Prečkom [VR 2013.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi