Raspela Trešnjevke Raspelo u Selskoj cesti [VR 2013.]

Raspela Trešnjevke

Raspela su nekad bila sastavni dio svakog sela, dočekivala su i ispraćala putnike na svome putu, bila su znak dobrodošlice i želje za sretnim putovanjem.

Iako je na Trešnjevci tokom stoljeća bilo nekoliko sela do dana današnjega se nije sačuvalo puno raspela… gradska izgradnja ih je “pojela” i o njima nije ostalo puno tragova.

Najpoznatije Trešnjevačko raspelo je ono na uglu Horvaćanske ceste i Selske ceste, redovno je ukrašeno cvijećem i svijećama. Pretpostavljamo da je tu negdje bio kraj tadašnjih Horvata od kojih se tim pravcem uzduž Horvaćanske ceste putovalo kroz polja i livade dalje na zapad, prema Jarunu, Rudešu, općinskom središtu Vrapču i tko zna još kamo…

Jedno od trešnjevačkih raspela nalazi se i na Rudeškoj ulici u blizini raskršća s Aninom i Jablanskom ulicom.

Godine 1998. je sagrađena mala kapelica s raspelom na raskršću Matetićeve i Beethovenove ulice u Prečkom. Na tome je mjestu već prije stajao drveni križ kao uspomena na žrtve Križnoga puta i poginule u logoru/kasarni Prečko u danima nakon Drugog svjetskog rata.

Pored ta tri raspela ostala je uspomena na još jedno koje je, na žalost, nestalo za užurbane izgradnje 80-ih. Nalazilo se uz nekadašnju Peščansku ulicu, zapravo na mjestu gdje se iz Peščanske ulice ulazilo u ulicu Hrgovići (nekadašnju). Danas je na tom mjestu ulaz iz ulice Hrgovići (današnje) u prostor gdje je stajalište za taksiste (uz tržnicu Jarun).

(Vanja)
 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije