Raspela Trešnjevke Raspelo u Selskoj cesti [VR 2013.]

Raspela Trešnjevke

Raspela su nekad bila sastavni dio svakog sela, dočekivala su i ispraćala putnike na svome putu, bila su znak dobrodošlice i želje za sretnim putovanjem.

Iako je na Trešnjevci tokom stoljeća bilo nekoliko sela do dana današnjega se nije sačuvalo puno raspela… gradska izgradnja ih je “pojela” i o njima nije ostalo puno tragova.

Najpoznatije Trešnjevačko raspelo je ono na uglu Horvaćanske ceste i Selske ceste, redovno je ukrašeno cvijećem i svijećama. Pretpostavljamo da je tu negdje bio kraj tadašnjih Horvata od kojih se tim pravcem uzduž Horvaćanske ceste putovalo kroz polja i livade dalje na zapad, prema Jarunu, Rudešu, općinskom središtu Vrapču i tko zna još kamo…

Jedno od trešnjevačkih raspela nalazi se i na Rudeškoj ulici u blizini raskršća s Aninom i Jablanskom ulicom.

Godine 1998. je sagrađena mala kapelica s raspelom na raskršću Matetićeve i Beethovenove ulice u Prečkom. Na tome je mjestu već prije stajao drveni križ kao uspomena na žrtve Križnoga puta i poginule u logoru/kasarni Prečko u danima nakon Drugog svjetskog rata.

Pored ta tri raspela ostala je uspomena na još jedno koje je, na žalost, nestalo za užurbane izgradnje 80-ih. Nalazilo se uz nekadašnju Peščansku ulicu, zapravo na mjestu gdje se iz Peščanske ulice ulazilo u ulicu Hrgovići (nekadašnju). Danas je na tom mjestu ulaz iz ulice Hrgovići (današnje) u prostor gdje je stajalište za taksiste (uz tržnicu Jarun).

(Vanja)
 

Komentari 2

  1. URBA 12.12.2023, 20:13

    Na desnoj strani slike najpoznatijeg Tresnjevackog raspela,onog na raskrscu Selske i Horvacanske,vidi se dio kuce oker boje.Tu je bilo jos jedno Tresnjevacko kino.Da li je imalo neko ime,ne mogu se sjetiti ali sigurno znam da su se prikazivali filmovi.

    Na katu,iznad dvorane kina,a pod “patronatom”Mjesne zajednice osnovan je Boksacki klub Tresnjevka.Voditelj kluba bio je legendarni,iako javnosti gotovo nepoznat Hrvatski boksac Ivan Prebeg.On je bio prvi profesionalni prvak Europe u poluteskoj kategoriji.Puno godina je bio “persona non grata” u Jugoslaviji,zbog toga sto je pedesetih godina prebjegao preko granice/preplivao je Dravu u Sloveniji/ a profesionalni sport je bio zabranjen u komunizmu kao zlo sa Zapada.Takozvani “amateri” iz komunistickih zemalja su zbog toga ovajali vecinu medulla na OI I svjetskim prvenstvima.Ali vlasti su se na kraju ipak umilostivile i dozvolile mu mec na Salati u kojem je 1969. osvojio titulu prvaka Europe,protiv Britanca Eddy Avotha.Pomocni trener je bio covjek sa stotinama meceva u Prvoj boksackoj ligi Jugoslavije,Stanko Dosen,zvani Bronson/ izgledao je kao brat blizarnac filmske zvijezde Charlesa Bronsona/.Imao sam cast uciti boksacku vjestinu od njih oboje/.U to doba,BK Tresnjevka je imao svoje zvjezdane trenutke.

  2. vanja 19.12.2023, 15:41

    Hvala ti, Urba, na spomenu Ivana Prebega, baš smo nedavno čuli ponešto o njemu kao momku s Knežije iz doba kada je bio aktivan omladinski klub uz Novu cestu!

    Vanja Radovanović, član Uredništva projekta Mapiranje Trešnjevke pri Centru za kulturu Trešnjevka

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije