Caffe bar “M&RIM”

Caffe bar “M&RIM”

Caffe bar “M&RIM” nalazi se na Jarunu, u uskoj i kratkoj Ravnogorskoj ulici, na kućnome broju 2. To je slijepa ulica koja povezuje ulicu Jarun, glavnu ulicu nekadašnjeg seoskog naselja Jarun, sa ulicom Hrgovići, koja je glavna ulica današnjeg gradskog naselja Jarun – dakle, na neki simboličan način povezuje prošlost i sadašnjost Jaruna. A to bi se moglo reći i za spomenuti kafić, koji se nalazi u obiteljskoj kući njegove vlasnice Marijane Hanžić (rođ. Bartolić), ali i tik do jedne od velikih stambenih zgrada koje se pružaju uz Hrgoviće.

Marijana je otvorila kafić 1992. godine, nakon što je završila školovanje u ugostiteljskoj školi, kao prva u svojoj obitelji koja se bavi ugostiteljstvom. To je bilo doba Domovinskog rata, ali i završetka razdoblja u kojem je Jarunski kvart doživio najbrži razvoj, razdoblja Univerzijade, kada je u nekoliko godina, između cca 1983. i 1990., produžena Horvaćanska cesta kojom je prošao tramvaj, a i izgrađena je većina zgrada i novih ulica koje su obilježile prostor Jaruna, južnog Gajeva i Staglišća.

9. Kvartovska piva u caffe baru
9. Kvartovska piva u caffe baru “M&RIM” na Jarunu, razgovor s vlasnicom kafića Marijanom (druga zdesna). [VR 2022.]

U preduniverzijadsko doba Jarun je bio prigradsko naselje u kojem su dvije glavne ulice bile Jarun i Antolićeva, kojima se dolazilo do Peščanske ulice koja je bila glavna prometnica tog dijela Južne Trešnjevke i povezivala je Knežiju i Srednjake s Rudešom, ali su preko nje i stanovnici Jaruna dolazili do svih mjesta koja su im bila potrebna – ponajviše do tramvajskog okretišta na Remizi koje je bilo veza prema središtu grada. To je naselje imalo svoju gostionicu, “Kod Pupe”, koja postoji i danas, kod ušća potoka Kustošaka u Vrapčak bila je i gostionice “Kod Dragana”, malo dalje, u zgradi sadašnjeg vrtića na Hrgovićima, bila je trgovina … a sve drugo je bilo negdje u daljini, “u Gradu”.

Gradnja modernog Jaruna je promijenila odnose među kvartovima, Jarun je dobio mnogo toga, između ostaloga i osnovnu školu, velebnu crkvu Sv. Mati Slobode … ali, duh “malog mjesta” je još uvijek očuvan u ulici Jarun i okolnim ulicama (Fočići, Ulica Josipa Vogrinca itd), a i u kafiću “M&RIM”. Tu nema velike gužve. čak niti nakon mise (glavnina posjetilaca crkve završi u “Medenom baru” i okolnim velikim i blještavim lokalima Hrgovića), nema tu niti glasne muzike niti ogromnih ekrana .. ali je zato tu prava domaća atmosfera gdje posjetioci poznaju jedni druge, a svi oni zajedno i njihovu “gazdaricu” Marijanu.

9. Kvartovska piva u caffe baru
9. Kvartovska piva u caffe baru “M&RIM” na Jarunu. [VR 2022.]

U razgovoru s Marijanom saznali smo da tu i tamo, za proslava i važnih datuma, organiziraju i roštilj u obiteljskom vrtu … isto tako da je neobične vrtne ukrase (npr metalni labud u čijem središtu se nalazi tegla s cvijećem) izradio Marijanin otac … A, kao što možda možete i pretpostaviti, i samo ime lokala je vezano uz obitelj: “M” predstavlja Marijanu, a “RIM” je akronim imena njezinih sestara i brata, Renate, Ivice i Mirjane.

Jarun je za mnoge Zagrepčane sinonim za Jarunsko jezero i vrlo popularne lokale koji se nalaze oko njega te za stambena naselja koja vrlo visoko kotiraju na svim ljestvicama (cjenovnim i svakim drugim) stanovanja u gradu. No, iza, odnosno bolje rečeno, uz sve to postoji i drugi Jarun, Jarun u kojem se živi u obiteljskim kućama i gdje se još uvijek može naslutiti koji dašak prigradskog života. A caffe bar “M&RIM” je pravo mjesto u kojem možete naslutiti taj duh uz pivu ili kavu u mirnoj atmosferi sporedne Ravnogorske ulice.

Caffe bar
Caffe bar “M&RIM” u Ravnogorskoj ulici na Jarunu. [SM 2022.]

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Mjesto nekadašnje mitnice na potoku Črnomercu kod Zagorske ulice [VR 2013.]

Mitnice Trešnjevke

Mitnice su tokom prošlosti bile vrata u grad, neka vrsta carinske ispostave kojom je grad
Položajna skica Kanala [DS 2016.]

Kanal [Trnje]

Kanal je naselje smješteno na krajnjem sjeveroistoku Gradske četvrti Trnje, a područje istoimenog Mjesnog odbora
Grafit potpore (i osporavanja) klubu "Elektra-Šparta" [GP 2016.]

NK Šparta-Elektra (NK Šparta)

NK Šparta-Elektra je najstariji zagrebački nogometni klub s kontinuiranim djelovanjem. Klub je osnovan 1913. godine
Otisak autora na pročelju zgrade u Tratinskoj 62 [VT 2013.]

Oni su gradili Trešnjevku

Možda ste, šećući centrom grada, na nekim zgradama zamijetili natpise koje govore o onima koji
Dom za starije i nemoćne osobe Trešnjevka u Drenovačkoj ulici [GP 2013.]

Dom za starije i nemoćne Trešnjevka

Dom za starije i nemoćne osobe Trešnjevka djeluje na dvije lokacije: Drenovačka ulica 30 Trg

Pitanja za igru “Igrošetnja po Vrbanima” (02.12.2017.)

  Ovo je lista pitanja i zadataka koje je trebalo riješiti unutar 30 minuta od
Fotografija koja je osvojila 1. nagradu žirija - Nenad Martić, "Trešnja"

Fotografski natječaj “Trešnjevka se budi!” (u okviru manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”)

U okviru manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”  od 01. do 08.10.2023. bio je otvoren fotografski
Interaktivna radionica ART-ACT-BOX umjetnice Andreje Kulunčić [SMK 2020.]

Trešnjevka cultural center – CeKaTe

CeKaTe is a public socio-cultural institution founded by the City of Zagreb. It is a
1 2 3 53

Kategorije