Gajevo

Gajevo

Gajevo je naselje koje je sa zapada omeđeno ulicom Hrgovići, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka potokom Črnomercem, a s juga Horvaćanskom cestom (povijesna granica Gajeva na jugu je bila Peščanska cesta, no produžavanjem Horvaćanske je ta podjela polako nestajala i uvriježila se nova koja se poklapa sa granicom Mjesnog odbora Gajevo). Nastalo je širenjem grada u doba oko i odmah nakon Drugog svjetskog rata i bilo je prirodni nastavak starijih kvartova Ljubljanice i Vurovčice (danas poznatije pod imenom Remiza).

Nekada su Koprivnička i Ilirska ulica bile dijelom glavnog pješačkog puta koji je vodio iz Jaruna (Jarun, Hrgovići, Peščanska, Koprivnička, Ilirska, Remiza) „u grad“. U Koprivničkoj ulici su se nalazile ambulanta i brijačnica, na uglu Koprivničke i Ilirske bila je pošta, a u Ilirskoj su se nalazile mesnica, slastičarnica i gostionica na kraju ulice (uz drveni mostić preko potoka Črnomerec). Ambulanta se, u novom izdanju, i danas nalazi na mjestu gdje je nekad bila. Brijačnice nema, ali kućica u kojoj je bila, i dalje postoji. Na mjestu nekadašnje pošte sagrađena je nova obiteljska kuća. U Ilirskoj i dalje stoji stara kuća u kojoj je bila mesnica, a na mjestu gostionice je danas trgovina Feroterm. Slastičarnice nema, ali su uz nju vezana najljepša sjećanja na slike tog kvarta sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kako su bile fine šampite i kremšnite koje je radila gospođa Đuranec!

Bivši lokal u Gajevu [GP 2013.]
Bivša mesnica u Gajevu na križanju Ilirske i Svibanjske ulice [GP 2013.]

Do 80-ih godina 20.stoljeća, glavna prometnica koja je prolazila kroz Gajevo bila je Peščanska ulica (Peščanska cesta), a povezivala je Jarun, Gajevo i Staglišće s Gredicama i Horvatima na jugoistoku, te Rudešom i Autoputom na sjeverozapadu. Nakon gradnje novog dijela naselja Peščansku ulicu su djelomično zamijenile sadašnja Našička ulica, Hrgovići i ulica Hrvoja Macanovića. Jedan mali dio Peščanske ulice, gotovo nepromijenjen, ostao je kao uspomena na povijest. Danas je to dio ulice Hrvoja Macanovića, a proteže se od mjesta gdje se spajaju Koprivnička ulica i ulica Hrvoja Macanovića (kod ambulante Gajevo-Jarun)  do mjesta gdje se ulica Ladislava Štritofa spaja sa Horvaćanskom. U tom dijelu stoji kuća (nekadašnja adresa: Peščanska 19, današnja adresa: Hrvoja Macanovića 5) koja je izbjegla rušenje prije gradnje novog naselja Jarun. Pripadala je obitelji koja se početkom 80-ih godina 20. stoljeća morala iseliti jer je njihova kuća, kao i sve obiteljske kuće u Peščanskoj, bila predviđena za rušenje. Međutim, okolne su kuće srušene, a ova je ostala i neko je vrijeme (1981.-1982.) u njoj bio pastoralni centar  župe Gajevo-Jarun (za vrijeme gradnje župne crkve Duha Svetoga u Staglišću). Nakon toga, kuća je i dalje ostala i služi kao jedna od područnih kuća (specijaliziranog programa Montessori) dječjeg  vrtića Jarun.

Obiteljska kuća u Peščanskoj u kojoj je 80-ih djelovao pastoralni centar župe - sada dječji vrtić Montessori u Macanovićevoj ulici [VR 2013.]
Obiteljska kuća u Peščanskoj u kojoj je 80-ih djelovao pastoralni centar župe – sada dječji vrtić Montessori u Macanovićevoj ulici [VR 2013.]

U Gajevom se nalazi i igralište NK Jarun (Ogulinska ulica).

(Vanja / Višnja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi