Marko Furjan: Prostorni razvoj Trešnjevke – studentski rad

Marko Furjan: Prostorni razvoj Trešnjevke – studentski rad

Uvod

U ovom je radu istražena i prikazana prostorna struktura zagrebačkih gradskih četvrti Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug. Dan je pregled povijesnog razvoja Trešnjevke, analizirana je prostorna struktura koja je podijeljena na funkcionalnu, socio – prostornu i
morfološku strukturu. Kod morfološke strukture prikazana je detaljna analiza kvartova/naselja Trešnjevke. Provedena je anketa pod nazivom „Kvaliteta življenja u zagrebačkim četvrtima Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug“ te su prikazani rezultati. Ustanovljeno je da su stanovnicima Trešnjevke dostupne sve centralne funkcije potrebne za obavljanje svakodnevnih potreba. Također, ustanovljeno je da su ispitanici ankete zadovoljni kvalitetom života, posebice ispitanici gradske četvrti Trešnjevka – jug.

Centralne funkcije u kvartovima Trešnjevke [MF 2021.]
Centralne funkcije u kvartovima Trešnjevke [MF 2021.]

Zaključak

Sve u svemu, rad je odgovorio na postavljene ciljeve i analiziran je prostorni razvoj Trešnjevke. Prostor Trešnjevke, posebice GČ Trešnjevka – sjever, danas pati zbog grešaka iz prošlosti koje su dovele do divlje izgradnje i razlog su što danas taj prostor jednostavno ne može kvalitetno biti rekonstruiran. Zbog zanemarivanja prostornog planiranja u prošlosti, danas se te greške teško mogu ispraviti. Analizom prostorne strukture Trešnjevke ustanovljeno je da je povoljna obrazovna funkcija na području Trešnjevke. Jedini nedostatak obrazovne funkcije je nepostojanje srednje škole na području gradske četvrti Trešnjevka – jug.
Zdravstvena funkcija zadovoljavajuća je na prostoru gradske četvrti Trešnjevka – sjever, dok na prostoru gradske četvrti Trešnjevka – jug (u određenim kvartovima) nedostaje domova zdravlja što je potvrđeno anketnim istraživanjem. Financijska funkcija također bi mogla biti bolje raspoređena u prostoru. Detaljnom analizom trešnjevačkih kvartova došlo se do zaključka kako većina kvartova ne posjeduje sve centralne funkcije, ali svaki kvart na Trešnjevci je važan zbog međusobne povezanosti i dijeljenja svojih funkcija s ostalim kvartovima te na taj način čine smislenu funkcionalnu cjelinu. Prostorni razvoj Trešnjevke uvjetovao je da je danas taj prostor naseljen sa 122 099 stanovnika što ga, po broju stanovnika, čini većim od većine hrvatskih gradova. Provedenim anketnim istraživanjem ispitana je kvaliteta života u GČ Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug te se može zaključiti kako je kvaliteta života na istraženom području zadovoljavajuća.

Glavni zaključci rada su sljedeći, a dobiveni su na temelju postavljenih hipoteza. Analizom prostorne strukture Trešnjevke potvrđeno je da su stanovnicima unutar granica GČ Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug dostupne sve potrebne funkcije za obavljanje svakodnevnih potreba. Detaljnijom analizom došlo se do zaključka da na prostoru Rudeša fali financijskih funkcija u vidu banaka; zdravstvena funkcija nije dobro zastupljena na području GČ Trešnjevka – jug (na Vrbanima, Staglišću, Gredicama i Jarunu nema niti jedan Dom zdravlja) te na području GČ
Trešnjevka – jug ne postoji niti jedna srednja škola. No to ne predstavlja veliki problem pošto su te funkcije zastupljene u ostalim kvartovima na Trešnjevci.

Obrazovna struktura stanovništva Trešnjevke [MF 2021.]
Obrazovna struktura stanovništva Trešnjevke [MF 2021.]

Ukupno zadovoljstvo kvalitetom života pokazalo je da GČ Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug imaju pogodne uvjete za kvalitetan obiteljski život. Ukupno prosječno zadovoljstvo kvalitetom života ocjenjeno je ocjenom vrlo dobar (3,69 za GČ Trešnjevka – sjever, te 3,91 za GČ Trešnjevka – jug). Poddomenu „Osjećaj ugode življenja“ ispitanici GČ Trešnjevka – sjever ocijenili su ocjenom 4,07, dok su ispitanici GČ Trešnjevka – jug dali ocjenu 4,48. Provedeno anketno istraživanje pokazalo je da su ispitanici GČ Trešnjevka – jug zadovoljniji u svim domenama od ispitanika GČ Trešnjevka – sjever. Ukupna prosječna ocjena domene promet i infrastruktura kod GČ Trešnjevka – jug iznosi 3,87, dok kod GČ Trešnjevka – sjever iznosi 3,68, Ukupna prosječna ocjena domene dostupnosti usluga i sadržaja kod GČ Trešnjevka – jug iznosi 3,9, dok kod GČ Trešnjevka – sjever iznosi 3,73.
Ukupna prosječna ocjena domene slobodnog vremena i okoliša kod GČ Trešnjevka – jug iznosi 4,12, dok kod GČ Trešnjevka – sjever iznosi 3,32. Ukupna prosječna ocjena domene „ostalo“ kod GČ Trešnjevka – jug iznosi 3,81, dok kod GČ Trešnjevka – sjever iznosi 3,57. Ispitanici GČ Trešnjevka – jug najbolje su ocijenili domenu slobodnog vremena i okoliša što je i očekivano zbog puno zelenih površina (posebice zbog ŠRC Jarun). Područje GČ Trešnjevka – sjever nema pravilnu urbanističku strukturu, zatvoreno je i više izgrađeno od GČ Trešnjevka jug koja ima pravilniju urbanističku strukturu, otvorenija je i manje izgrađena.

Visina građevina na prostoru Trešnjevke [MF 2021.]
Visina građevina na prostoru Trešnjevke [MF 2021.]

Također, GČ Trešnjevka – jug ima više zelenih površina. To sve utječe na veće zadovoljstvo kvalitetom života u GČ Trešnjevka – jug.
Provedeno anketno istraživanje pokazalo je da su ispitanici GČ Trešnjevka – sjever i Trešnjevka -jug izrazito zadovoljni prometnom povezanošću. Na pitanje da navedu glavne prednosti kvarta u kojem žive, ispitanici gotovo svih kvartova naveli su prometnu povezanost kao jednu od glavnih prednosti kvarta u kojem žive.

Provedenim istraživanjem potvrđene su sve hipoteze iz uvoda.

Zaključno, rezultati istraživanja izneseni u radu dali su doprinos u shvaćanju razine kvalitete života na području gradskih četvrti Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug, te tako eventualno mogu poslužiti kao dobra podloga za donošenje lokalnih politika razvoja kojima je osnovni cilj poboljšanje životnih potreba stanovnika.

(Marko Furjan)

Ovo je diplomski rad na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, studij Geografije, smjer Prostorno planiranje i regionalni razvoj. Mentor je bio doc. dr. sc. Vedran Prelogović. Rad je obranjen 2021. godine.

Napominjemo da je Marko stanovnik Ljubljanice.

Cjelokupni rad u pdf-formatu možete preuzeti ovdje.

Vezani tekstovi:

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Parnjača, vjerojatno negdje na potezu Kustošija-Podsused; Preneseno s Foruma Kluba ljubitelja željeznica

Samoborček

Samoborček je lokalna uskotračna željeznica koja je između 1901. i 1979. prometovala na relaciji između…
Read More
7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou "Agora" u Voltinom [VR 2021.]

Caffe bar/Bistro “Agora”

Caffe bar/bistro “Agora” se nalazi u Voltinom, na uglu Županjske i Šibenske ulice, na adresi…
Read More
"Gljiva" kao nosač reflektora rasvjete na "Petlji", na sjecištu Držićeve ulice i Slavonske avenije [VR 2015.]

“Petlja” i njena rasvjeta [Trnje]

Tokom 2015. godine na tzv. “Petlji”, na kompleksnom raskršću Slavonske avenije i Držićeve ulice u…
Read More
Plan Trnja iz 2012. godine [MS]

Zašto Trnje u Mapiranju Trešnjevke?

Trešnjevka, Trnje i još istočnija Peščenica čine gradski “vijenac” nekadašnjih zaselaka koja su s dolaskom…
Read More
Ulica Božidara Adžije [VR 2010.]

Adžijina ulica (Ulica Kate Dumbović, Samoborska cesta)

Adžijina ulica je odavna jedna od glavnih veza Trešnjevke s centrom grada… i kad malo…
Read More
Park Zorkovačka/Kostelska [KK 2010.]

Javni park i dječje igralište Zorkovačka ulica

U srcu naselja Prve hrvatske štedionice nalazi se velika javna zelena površina. Projektom naselja arhitekta…
Read More
Naselje Prve hrvatske štedionice [KK 2010.]

Naselje Prve hrvatske štedionice – opširnije

Uvod Na praznom prostoru između Selske, Ozaljske i Trakošćanske ulice te Samoborčekove pruge što ga…
Read More
Posljednji preostali natpis na dvorišnim vratima koji podsjeća na Mogorićku ulicu [VR 2014.]

Kada velike ulice jedu male

Jeste li čuli za Mogorić i Malu Goricu? Mogorić je selo u Ličko-senjskoj županiji, a…
Read More
1 2 3 48

Kategorije