Zgrada Općine Trešnjevka u Nehajskoj ulici

Zgrada Općine Trešnjevka u Nehajskoj ulici Zgrada Općine Trešnjevka u Parku Stara Trešnjevka [VR 2013.]

Zgrada Općine Trešnjevka u Nehajskoj ulici je izgrađena krajem 50-ih godina (točna godina nam nije poznata) po projektu po kojem su sagrađene i mnoge druge javne zgrade tog vremena (npr. zgrada Općine i Doma zdravlja Maksimir u Petrovoj/Švarcovoj ulici u Maksimiru).

Ulaz s južne strane zgrade (kojim se sada služe uredi Ministarstva branitelja) iz Zvonigradske ulice bio je glavni ulaz za Dom zdravlja Trešnjevka, koji je u tom dijelu zgrade bio u cijelosti na I i II katu. U zapadnom aneksu zgrade (ulaz sa sjeverne strane) bile su kancelarije političkih organizacija, a iznad ulaza na katu bile su prostorije Vlade općine (tada Izvršnog vijeća).

Napomena: Dugogodišnji predsjednik Vlade Trešnjevke bio je Stanko Golik, otac trešnjevačkog heroja čije ime danas nosi bivša Kroflinova ulica/Drvinje.

Sadašnji dom  zdravlja (jugoistočno od ove najstarije zgrade) sagrađen je 1980. kad su sve ambulante preseljene iz stare “općinske”, u novu zgradu. Tada je sagrađen i Dom Kulture, ali i prostorije za predsjednika Općine u sjevernom dijelu zgrade na katu, gdje je bila kancelarija predsjednika i poveća prostorija za sastanke.

Godinu dvije ranije sagrađena je i policijska stanica s garsonijerama za djelatnike samce jugozapadno od glavne zgrade. A zapadno od te zgrade se nalazi proširenje s “jednonogom” zgradom u kojoj je bio Gradski računski centar, a danas ga koristi Državni centar za uzbunjivanje i spašavanje.

Nekadašnji Gradski računski centar u Nehajskoj [GP 2013.]
Nekadašnji Gradski računski centar u Nehajskoj [GP 2013.]

Ispred zgrade se nalazi Park Stara Trešnjevka (nekada Park Veljka Vlahovića), jedan od rijetkih parkova središnje Trešnjevke.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Komentari 2

  1. Klemm Miroslav 27.10.2016, 21:09

    Mi stari Trešnjevčani to zovemo V. rajon. Isto kak je bila i X. zadruga v Končarevoj nasuprot Taborske. Ta nas je zgrada pratila celo detinjstvo i mladost. Tam mi je zubar zvadil prve zube. Kad sam se sel na stolec i videl svo ono železo na pultu skoro su mi sami počeli opadat. Ni trebal zeti klešta. Trebal je samo puhnut! Kraj V. rajona sam uvek išel z Ostrovičke do Bribirske k didi. Al sve se promenilo. To sad zoveju nekak drugačije. Al za nas bu uvek V. rajon.

  2. GP 30.10.2016, 18:17

    E da da – V. rajon bila je u jedno doba skoro cijela današnja Trešnjevka:

    Karta V. rajona

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )