Center map

NK Concordia

NK Concordia Igralište NK “Concordie” i kasnije NK “Zagreba” u Kranjčevićevoj ulici [GP 2008.]

NK Concordia je osnovan 1906. kao Srednjoškolski športski klub, a nakon 1911. je djelovao kao Hrvatski športski klub s više sportskih sekcija. Poslije Prvog svjetskog rata se klub pod imenom Concordia-Viktorija udružio s članovima ŠK Viktorije, no ubrzo je vraćeno staro ime.

Klub je 1930. i 1932. osvojio prvenstva Jugoslavije, a 1940. prvenstvo Hrvatske. Klub je djelovao i u doba NDH, a 1945. godine je preimenovan u ‘Zeleni 1906’. Pod tim se imenom natjecao na prekinutom prvenstvu Zagrebačkog nogometnog dosaveza nakon čega mu se gubi trag.

Od 1992. godine ime NK Concordia nosi dotadašnji nogometni klub Pionirski grad iz Granešine u zagrebačkoj Dubravi.

Spomen ploča osnutka HŠK Concordia na ogradi srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici [GP 2014.]
Spomen ploča osnutka HŠK Concordia na ogradi srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici [GP 2014.]

Izvorni NK Concordia je od osnivanja do 1918. (po nekim izvorima 1921.) koristio igralište na “Elipsi” (Srednjoškolsko igralište u Klaićevoj), a nakon njegove izgradnje NK Concordia prešao je na stadion u Kranjčevićevoj ulici. Tada je to bio najveći zagrebački stadion, a sve do danas ostao je najveći trešnjevački stadion. Na njegovom terenu je prvi puta u Zagrebu odigrana nogometna utakmica pod rasvjetom, a igrale su gradske reprezentacije Zagreba i Madrida.

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )