Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom trgu – preneseno iz knjige “Crvena Trešnjevka”

Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu

Robna kuća NaMa na Trešnjevačkom trgu (tada Trgu Oktobarske revolucije) je otvorena 14.09.1960. Sagrađena je na zemljištu koje je pripadalo župi sv. Josipa čija se crkva nalazi iza robne kuće, a prije njene gradnje se na tome zemljištu nije nalazila nikakva građevina već samo grmlje.

Zgrada u kojoj se NaMa nalazi u stvari je paviljon u kojem se na Zagrebačkom velesajmu održavala izložba “Porodica i domaćinstvo” u jesen 1957., jesen 1958. i proljeće 1960. Ta je izložba označila veliki pomak prema modernizaciji života u tadašnjoj Jugoslaviji, ponajviše po pitanju uređenja stanova i upotrebe novih kućanskih aparata, ali i na polju obiteljskih pa i društvenih odnosa.

Treba napomenuti da je prvo samoposluživanje u bivšoj državi otvoreno 17.12.1956. u Ivancu pored Varaždina i nakon toga su se trgovine novog tipa počele širiti i u Zagrebu tako da je i otvaranje robnih kuća NaMe došlo kao jedna od posljedica tog trenda koji je zapravo predstavljao otvaranje utjecajima potrošačkog društva koji su dolazili sa zapada. TI su utjecaji bili mnogostruki – između ostaloga, pojavom samoposluživanja došlo je i do pojave da su pakiranja proizvoda morala postati atraktivnija kako bi privukla pažnju potrošača koji su sada sami dolazili u doticaj s robom na policama samoposluživanja.

Nakon posljednje izložbe koja je u tom paviljonu održana na Velesajmu u proljeće 1960. godine zgrada je premještena na novu već spomenutu lokaciju koja je radi blizine tržnice i raskršća nekoliko važnih prometnih pravaca već otprije predstavljala vrlo prometnu i atraktivnu lokaciju.

Prostori robne kuće su bili isprve raspoređeni tako da se u njenom podrumu nalazilo skladište, a na preostale dvije etaže (prizemlje, prvi kat) tezge s različitom robom. Tokom 70-ih i 80-ih godina je u prizemlju bilo samoposluživanje sa špecerajem, u ulaznom prostoru je bila parfumerija, a na katu su bili odjeli konfekcije, obuće, kućanskih aparata …

Sa dolaskom nove države i propadanjem NaMe je robna kuća iselila, a prostore su zauzele nove trgovine – u prizemlju Konzum, dok je na katu dugo bila trgovina sportskom opremom Turbo šport te trgovina obućama Pitarello nakon čijeg su se odlaska u prostor na katu uselile manje trgovine.

Trešnjevačka Nama je dugo vremena bila najvažnija trgovina cijele Trešnjevke zbog svog odličnog položaja u središtu kvarta, u blizini tržnice te uz tramvajsku stanicu.

 

Vezani tekstovi

 

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u promet. Snimljeno 19.11.1996., snimio: Nikola Pavić. Preneseno sa web foruma www.autobusi.org .

Autobusi na Trnju [Trnje]

(Na fotografiji: Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u
Bivši novi Samoborski kolodvor [2008.]

Samoborski kolodvor, novi

Novi Samoborski kolodvor je bio u funkciji od napuštanja starog Samoborskog kolodvora 1962. godine do
Naslovnica kataloga izložbe o Franji M. Fuisu, autor Mladen Hanzlovsky

Fra Ma Fu: Franjo M. Fuis, novinar i publicist

Franjo M. Fuis (1908.-1943.), poznatiji pod pseudonimom Fra Ma Fu, bio je jedan od vodećih
Robna kuća NaMa "Vrbani" - kasnije prenamijenjena [2005.]

Trgovački centar Vrbani (robna kuća NaMa Vrbani)

Robna kuća u Vrbanima je podignuta sredinom 70-ih kao još jedna (posljednja) u nizu robnih
Kafić "No sikiriki" na Novoj cesti [GP 2013.]

“No sikiriki” – kafić Ede Maajke

Kafić “No sikiriki” jedan je od popularnijih lokala na Trešnjevci smješten na uglu Nove ceste
Sportsko plesna dvorana i sjedište udruge "Sunce" [GP 2013.]

Udruga “Sunce”

Udruga Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce osnovana je 2004. godine kako bi se omogućilo
Hala A, pogled s istoka. Izvor slike: članak Stjepana Gomboša "Arhitektonski zadaci u izgradnji industrije u Hrvatskoj"

Prošlost i sadašnjost (Rade) Končara

Područje na kojem se danas nalazi glavnina tvrtki iz grupacije Končar, pored potoka Črnomerca, sve
Caffe bar "Casablanca" na Knežiji u kojem je održana 3. Kvartovska piva [VR 2020.]

Caffe bar Casablanca

Caffe bar Casablanca nalazi se u Horvaćanskoj 50, otprilike na sredini duge plavičaste zgrade koja
1 2 3 53

Kategorije