Dječji vrtić Bajka Dječji vrtić “Bajka” na Opatijskom trgu [VR 2013.]

Dječji vrtić Bajka

Dječji vrtić Bajka je najstariji vrtić suvremenog tipa u Zagrebu. Osnovan je 1932. godine u srednjoj zgradi modernog školskog kompleksa izgrađenog na Selskoj cesti br. 95. Tekst o otvorenju izašao je u Jutarnjem listu od 12.11.1932. Te su zgrade bile najmodernije školske građevine u to vrijeme, a vrtić tj. tada Sklonište (zabavište) i obdanište za učenike te škole, bilo je svečano otvoreno 8. studenog 1932. g. Rad tog skloništa spadao je u djelokrug Socijalnog odsjeka Gradskog načelstva, a u njemu su boravila djeca najsiromašnijih roditelja u dobi od 3 do 12 godina, uz minimalnu naplatu, ili je trošak boravka djece snosio Socijalni odsjek Gradskog poglavarstva.

Već u prvom polugodištu rada skloništa u njemu je bilo 180-ero djece s kojima su radile četiri učiteljice. Prostorije koje su koristili bile su: odjeljenje za školsku djecu, odjeljenje za malu djecu, blagovaonica i učiteljska zbornica. Ispred dječjeg skloništa, pred samom zgradom, nalazio se bazen u kojem su se djeca imala prilike kupati tijekom ljetnih praznika.

Potrebe za boravkom djece u takvom skloništu rastu, pa se već u prosincu 1933. godine broj djece povisio na 280 polaznika, a učiteljski zbor se proširio i s djecom radi 6 učiteljica. Koliku su važnost tadašnje gradske vlasti poklanjale skloništu za siromašnu djecu govori i niz posjeta tadašnjih značajnih osoba skloništu na Selskoj cesti: 6. studenog 1933. posjetila je sklonište Njezino Veličanstvo Kraljica Marija u pratnji dvorskih gospođa i ličnosti iz Gradskog poglavarstva. 10. siječnja 1934. godine posjetio ga je i Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar I s Kraljicom Marijom, a 5. lipnja 1940. godine pregledala je sklonište i gđa Marija Maček, predsjednica Crvenog križa.

Gradsko dječje sklonište na Selskoj cesti dobiva 1946. godine naziv Obdanište Anđela Cvetković, a kada se, 1965. godine, zbog potreba roditelja sa tog područja proširio u još jednu zgradu na Opatijskom trgu 9, mijenja naziv u Dječji vrtić Anđela Cvetković.

U ožujku 1980. godine otvorena je nova namjenska zgrada za djecu jasličkog i vrtićkog uzrasta u Zorkovačkoj ulici, koja postaje matična zgrada vrtića s dva područna odjeljenja, a vrtić tada mijenja naziv u Dječji centar Anđela Cvetković. Kako su potrebe za smještajem djece rasle, 1985. godine izgrađen je i otvoren, kao područni objekt, još jedan veliki namjenski građen objekat za jasličku i vrtićku djecu u Humskoj ulici.

Zbog potreba roditelja koji rade u smjenama u vrtiću se otvaraju dvije skupine djece (jedna mješovita jaslička i jedna mješovita vrtićka skupina sa oko 50-ak djece) koja u vrtiću borave u smjenama. Od tada pa sve do sada je to jedini vrtić u Zagrebu s takvom organizacijom rada.

Od 1991. godine vrtić djeluje pod nazivom Dječji vrtić Bajka. Danas Dječji vrtić Bajka djeluje na četiri lokacije: centralna u Zorkovačkoj 8, i područna odjeljenja u Selskoj cesti 95, na Opatijskom trgu 9 i u Humskoj ulici 1. U vrtić je upisano oko 650 djece koja borave u 28 odgojnih skupina.

Napomena: Tekst je uz manja kraćenja prenesen s web stranice dječjeg vrtića Bajka.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Ulična tabla iz 70-ih [VR 2020.]

O povijesti ploča sa imenima ulica – na Trešnjevci i šire, diljem Zagreba

Prva trešnjevačka ulica koja je dobila službeno ime je Savska cesta, koja je sagrađena još
Poznati logo firme još vidljiv iznad trgovine u Vlaškoj 28 [VR 2013]

Metalia Commerce

Zanimljiva je povijest firme Metalia Commerce… tokom tridesetak godina ta je firma bila sinonim za
Deveta gimnazija i Ekonomska škola u Dobojskoj ulici [VR 2013.]

IX. gimnazija – tradicija duža od 80 godina

Na području Trešnjevke se nalazi čak 14 osnovnih škola, četiri srednje škole, dva studentska doma,
Bivši novi Samoborski kolodvor [2008.]

Samoborski kolodvor, novi

Novi Samoborski kolodvor je bio u funkciji od napuštanja starog Samoborskog kolodvora 1962. godine do
Fedor Kritovac (Zagreb 1938. - Zagreb, 2011.)

Fedor Kritovac

Fedor Kritovac je bio arhitekt, urbani sociolog, aktivist, životom i djelovanjem vezan za grad Zagreb
"Teatar na Trešnjevci" - TNT [SM 2013.]

Teatar na Trešnjevci – TNT

Ime TNT nastalo je prije sedam godina u okviru Centra za kulturu Trešnjevka, unutar kojega
Park Zvonimira Milčeca uz glavnu trešnjevačku prometnicu [GP 2014.]

Park Zvonimira Milčeca na Trešnjevačkom trgu

Park Zvonimira Milčeca je park smješten na istočnoj strani Trešnjevačkog trga, u trokutu između Tratinske
Priznanje koje se dodjeljivalo zaslužnim sudionicima "Smotre amaterskog stvaralaštva Trešnjevke" u 80-ima [SM]

Galerija DDT

Znate li da se Galerija Modulor nije oduvijek zvala tim imenom niti je imala današnju
1 2 3 53

Kategorije