O nekadašnjem potoku u Prečkom Prečko 1932.

O nekadašnjem potoku u Prečkom

Kao što većina vas zna, u Prečkom trenutno nema tragova niti jednog jedinog potoka i izgleda kao da je tako uvijek bilo… no, nije tako, moderna izgradnja je zatrla tragove potočića (možda zapravo tek nešto većeg kanala koji je skupljao vodu nakon kiše i u kojem je, možda nekad davno, bio neki savski rukavac) čiji su se tragovi mogli vidjeti još u 70-ima!

Evo što o tome potoku kazuje Antun, jedan od tadašnjih stanovnika Prečkog:

Otprilike 1964. na mjestu današnjih zgrada u ulici Slavenskoga (Prečko, jasno) 6-12 nalazio se jedan “potok” uz koji su rasle vrbe koji je “išao” prema i pored OŠ Nikola Tesla zatim lagano zavijao iza kuća današnje Bezdanske ulice (južni dio) i dječjeg vrtića (zapravo, Jarnovićeva ulica), a zaista velika “provalija” ili usjek nalazio se na mjestu današnje ceste zapadno od kuća iza Bezdanske i Jarnovićeve, točno na mjestu gdje Bezdanska izlazi na Jarnovićevu…

Usred ljeta u njemu nije bilo vode pa smo se kao klinci igrali u tom kanjonu koji je bio dubok otprilike 15-20 metara… On je “išao” prema današnjem Španskom i tu Vaša teorija da se možda nije radilo o pravom potoku imala smisla! U jednom ste postu i o tome pisali – da je ostala još samo jedna kuća između zgrada… E, ta je kuća (radi se o kući nedaleko okretišta tramvaja u Prečkom, zapadno od Jarnovićeve ili sjeverno od dječjeg vrtića) bila na “drugoj” strani toga golemoga usjeka.

Na mjestu ulice Slavenskog (zgrada, čini mi se ulaz 14) i Vjesnikovog kioska “potok” je spojen na kanalizaciju, no nije bio odmah zatrpan pa se tjednima poslije moglo vrlo glasno čuti huk “zatvorene” vode, a korito su zatvarali raznim ostacima zemlje i šljunka u kojoj je bila poprilična količina žica telefonskih kabela koji su nam služili za igru…

Današnja “povezna cesta” između Prečkog i Španskog nije bila ulica Slavenskog nego tadašnja Nebojanska ulica koja je išla koso otprilike lijevo od ulaza u Antunović i druga (naravno također neasfaltirana) ulica zapadno od benzinske postaje na južnoj strani Zagrebačke avenije. Jedini dokaz za to je, nadam se još živ, jedan orah na livadi nedaleko benzinske pumpe. Ako tu prijeđete auto-put nakon nekog vremena u Španskom, pojavljuje se nastavak te ulice (ulica Špansko) kojom smo išli u školu – naravno u Špansko!

Kotarnice se sjećam kao velike ulice jer sam ponekad njome hodao… Volio bih vidjeti “plan” ili izgled toga područja iz 1960. ako tako nešto uopće postoji… Već odavno nisam u Prečkom pa se i ja teško snalazim s novim nazivljima ulica, ali sam uvjeren da bi netko iz moje generacije ili stariji tu bolje mogao pomoći (rođen sam 1959.).

(Antun / Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije