Center map

Trešnjevka iz ptičje perspektive (5): Srednjaci i okolica

Trešnjevka iz ptičje perspektive (5): Srednjaci i okolica Pogled na sjevernu Trešnjevku s nebodera u Ulici braće Domany [MA 2013.]

Južni dio Trešnjevke vrlo je zanimljiv za promatranje iz zraka, no, na žalost, to si veselje možemo priuštiti samo preko aplikacije Google Earth, dok nam se u stvarnosti ne nudi niti jedan vidikovac koji bi bio javno dostupan. Južna Trešnjevka je od svojeg sjevernog dijela odijeljena Zagrebačkom avenijom koja Trešnjevku poput noža reže na dva dijela, južnije od nje se pruža oku puno ugodnija slika, vijugajuća Horvaćanska cesta i mozaik novijih zgrada s ponekim otočićem obiteljskih kućica, a na samome južnome rubu nalazi se zeleni trešnjevački okvir, Jarun i Sava.

Između svih visokih zgrada koje se ističu svojom visinom i oblikom vjerojatno je najdominantnija formacija koja se pruža u smjeru sjever-jug uzduž Ulice braće Domany. Kompleks od četiri zgrade građen tokom 70-ih godina predstavlja izrazitu vizualnu barijeru na tome području… ali i pruža jedinstvenu mogućnost za široke poglede na sve strane svijeta. Pogledajte kako izgleda Trešnjevka i njena okolica viđena s vrha tih zgrada!

Zahvaljujemo Mariju Aniću na ustupanju njegovih fotografija snimljenih s vrha zgrade u Ulici braće Domany 6!

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )