Ulična rasvjeta Trešnjevke Svjetiljke javne rasvjete u Drenovačkoj ulici [VR 2016.]

Ulična rasvjeta Trešnjevke

23. 03. 2016.

Prva električna ulična svjetiljka postavljena je u Zagrebu 1877. godine na Ilici pored Gundulićeve ulice. No, to je bila tek jedna jedina svjetiljka, a tek 05.11.1907., nakon otvorenja “Munjare” na Trešnjevci, zasjale su prve prave ulične svjetiljke u nekoliko središnjih gradskih ulica, od Frankopanske preko Ilice, Jelačić placa i Praške do Zrinjevca. Na području Trešnjevke je u to doba bilo vrlo malo objekata tako da nije bilo ni govora o organiziranju javne rasvjete.

Prava urbanizacija Trešnjevke počinje tek 20-ih godina 20. stoljeća, no na žalost do sada nije pronađen podatak kada je na njenom području postavljena prva ulična rasvjeta niti gdje. Pretpostavljamo da bi to moglo biti u 30-im godinama na i oko Trešnjevačkog placa na kojem se u to doba počela formirati tržnica, no o tome nema nikakvog pisanog ili slikovnog zapisa.

Rasvjetna tijela uzduž Ozaljske ulice [VR 2016.]
Rasvjetna tijela uzduž Ozaljske ulice [VR 2016.]

Isto tako nema puno podataka kako je izgledala ulična rasvjeta sve tamo do 60-ih godina prošloga stoljeća. Tek tu i tamo na nekoj staroj fotografiji izviri i motiv ulične svjetiljke. Pogledajmo sada kako su izgledale svjetiljke koje su bile prisutne na gradskim ulicama od tog vremena pa sve do sada!

Svjetiljka javne rasvjete na početku Ulice grada Vukovara [VR 2016.]
Svjetiljka javne rasvjete na početku Ulice grada Vukovara [VR 2016.]

Iako se Trešnjevka, kao rubno gradsko područje, nikada nije isticala posebnim zahvatima na području javne rasvjete, vrijedi napomenuti nekoliko zanimljivosti:

  • javna rasvjeta postavljena uz Zagrebačku aveniju (tada još zvanu Ljubljanska cesta ili od milja “Autoput”) za njenog proširenja na četiri vozne trake u godinama 1974.-1986. upotrebljavala je tada posve novi izvor svjetla, natrijeve visokotlačne žarulje. neke od tih svjetiljki se još uvijek mogu vidjeti i na području Trešnjevke, na dijelu od Nehajske ulice do ulice Srednjaci.
  • trenutačna javna rasvjeta tržnice na Trešnjevačkom trgu je jedna od prvih postavljenih javnih rasvjeta novog tipa koja svjetlo preko reflektora usmjerava samo na tlo i ne izaziva “svjetlosno onečišćenje” odašiljanjem svjetla i prema nebu

Rasvjetna tijela na Trešnjevačkoj tržnici [VR 2016.]
Rasvjetna tijela na Trešnjevačkoj tržnici [VR 2016.]

  • svjetiljke javne rasvjete su nekad bile cilj lokalnih huligana koji su ih često razbijali – s jedne strane zbog toga što su bile idealna meta za kamenje i gađanje iz praćke, a sa druge strane i zato što su svojom svjetlošću ometale parove koji su najradije razmjenjivali nježnosti na mračnim klupama …

Uz javnu je rasvjetu posredno vezana i poznata “Balada iz predgrađa” Dobriše Cesarića. Stihovi vjerno dočaravaju noćnu atmosferu predgrađa onakvog kakvo je Trešnjevka nekad i bila, sa slabašnim svjetlima uz blatnjave staze.

….I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu.

I uvijek ista sirotinja uđe
U njezinu svjetlost iz mraka,
I s licem na kojem su obično brige
Pređe je u par koraka.

A jedne večeri nekoga nema,
A moro bi proć;
I lampa gori,
I gori u magli,
I već je noć.

I nema ga sutra, ni prekosutra ne,
I vele da bolestan leži,
I nema ga mjesec,
I nema ga dva,
I zima je već,
I sniježi…

A prolaze kao i dosada ljudi
I maj već miriše—
A njega nema, i nema, i nema ,
I nema ga više.

I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu. 

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

  1. Tomislava Veres 28.10.2019, 08:47

    Tesanjska ulica kod broja 15 ne radi rasvjeta kome se obratiti

  2. vanja 28.10.2019, 09:37

    Tomislava, pokušajte se, molim vas, javiti na neki od kontakata Elektre Zagreb: https://www.hep.hr/ods/pristup-mrezi/distribucijska-podrucja-25/elektra-zagreb/94

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije