Najava budućih akcija

Najava budućih akcija

Kako biste bili u toku s našim nadolazećim programima sugeriramo vam da uz praćenje ove stranice redovno posjećujete i naš dinamičan profil na Facebook-u te novootvoreni Facebook profil “Mapiranje Trnja” kojim podržavamo pripreme za jesensku izložbu posvećenu Trešnjevci i Trnju u Muzeju grada Zagreba čiji smo partneri u pripremama!

Evo i najave naših aktivnosti tokom proljeća 2017.!

Na početku, želimo vam saopćiti veliku novost – na inicijativu Muzeja grada Zagreba uključili smo se, zajedno sa našim osnivačem, Centrom za kulturu Trešnjevka, u pripreme izložbe o Trešnjevci i Trnju koja će se održati u tom muzeju u jesen 2017. godine! 

Kao i tokom prijašnje dvije godine, mjesec svibanj je mjesec za šetnje u sklopu svjetskog dana gradskih šetnji, Jane’s Walk. Ove godine se za učešće u tom svjetskom festivalu gradskih šetnji već prijavilo 212 gradova u 36 država svijeta na 6 kontinenata, a ovdje je i naš program! (za prisjećanje, program prethodnih godina možete pronaći OVDJE!)

  • 06.05.2017. (subota) Vanja Radovanović: „Željeznicom od riječne do zračne luke ili Posjet najvećoj neiskorištenoj javnoj površini Zagreb-grada“. Sastanak kod sjenice s fontanom na početku Radničke ceste (križanje sa Držićevom) u 17h.

Tokom šetnje ćemo se prisjetiti detalja povijesnog razvoja područja sjeverno i južno od željezničke pruge koja vodi u pravcu istoka, ali će težište šetnje ipak biti na uočavanju sadašnjeg trenutka tog područja te razgovoru o mogućnostima za daljnji razvoj. Savjetuje se dolazak javnim prijevozom, a obilazak je moguć i biciklom, dok je sudjelovanje sa dječjim i invalidskim kolicima također moguće, ali uz teškoće. Trajanje šetnje je 2-3 sata.

  • 07.05. 2017. (nedjelja): Mladen Perušić: „Jarun, o gradnji za Univerzijadu 1987.”. Sastanak na glavnom ulazu u SRC, Hrvatskog sokola, u10 h

„Jarun je nekom vrstom sretne sinteze svega što je Univerzijada ’87. u Zagrebu do sada stvorila“. rečeno je pred 30 godina, 3. svibnja 1987. na otvorenju SRC-a. Na šetnji ćemo se prisjetiti nastanka veslačkog centra i s autorom programa i projekata gradnje obići zapadni dio parternog uređenja, regatnu stazu, otoke Univerzijade i Trešnjevke, objekte biroa regate s tribinama i gledalištima, dom sportaša, dom tehnike. Šetnja će trajati do 2 sata.

  • 12.05.2017. (petak) Jasminka Klemenčić – Zlica: „Od fontana do fontana“.  Sastanak je u 18h ispred osnovne škole Lovre pl. Matačića, Laurenčićeva bb. Folnegovićevo naselje.

Tokom šetnje ćemo slijediti vodu, onu koje ima i onu koje više nema :-)). Davne prošle fontane ispred osnovnjaka, bivši odvojak Savice. I tako redom. Možda dođemo do blagoslovljene vode. Do franceka svakako, piti ćemo iz više njih, prekrasno obojanih pa ponesite boce :-)). Ruta: Malo po Folki, zatim preko Trnjanske savice, Kruga, starog Trnja, pored crkve Krista Kralja do fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. Trajanje: 2 i pol do 3 sata.

  • 20.05.2017. (subota) Antonio Jurčev: „Šetnja Fakultetskim dobrom – nekadašnjim starim maksimirskim majurom“. Sastanak na križanju Maksimirske ceste i Ulice Fakultetsko dobro (istočni ulaz u Zoološki vrt) u 17 sati.

Tijekom šetnje obići ćemo stari maksimirski majur, izgrađen početkom 19. stoljeća uz istočnu granicu parka Maksimir. Staro gospodarsko imanje zagrebačke nadbiskupije prodano je 1921. godine Poljoprivredno-šumarskom fakultetu te od tada to područje nosi ime Fakultetsko dobro Maksimir. Tijekom šetnje razgledat ćemo nekoliko zanimljivih građevina koje su danas zaštićena kulturna dobra Grada Zagreba, ali i upoznati istočno područje parka Maksimir i neke njegove manje poznate priče.  Šetnja će biti srednje zahtjevna, obilazak je moguć i biciklom, dok je sudjelovanje s dječjim i invalidskim kolicima također moguće, ali uz teškoće.

  • 21.05.2017. (nedjelja) Petra Bilić Križan: “Zapruđe i Utrine – upoznajte mjesta gdje zgrade stare brže od ljudi”. Sastanak je kod zgrade ZET-a u Zapruđu (okretište 14-tice) u 10:30h.

Prošetaj kroz 80-te u starom Novom Zagrebu, Zapruđu i Utrinama; Prisjetimo se kako se nekad živjelo u kvartu i usporedba s današmko, stanjem.

Lokacije i zanimljivosti: vrtić, Baburičina, dućan Slavija, most Mladosti, Alkar, Zet, garaže, pogled sa 16. kata na Zagreb, trafostanice, Balokovičeva, parkovi, limena arhitektura; obrtničke radnje u zgradama: videoteka Zovko, foto Saša, frizeraj, pediker, bravar…; dokolica u kvartu: igranje graničara, rolanje, branje lješnjaka, klizanje, gumigumi, klofanje tepiha, sunčanje na neboderu, druženje na klupicama. Dom zdravlja. zapruđanski Centar, trgovine nekad u centru, Burek, kartanje bele, Crkva u stanu, park izmedu Središča i Zapruđa, garaže i urbanizam, neboderi Loenov prilaz, Bundek, bivša Škola Karl Marks, Mestrovičev trg, knjižnica…”Uradi sam” uređivanje fasada, snimanje spota Psihomodo popa Mi smo leteći odred, klizanje, lokomotiva…

  • 26.05.2017. (petak), 18h: Saša Šimpraga: „Svi putevi vode u Rim“.  Sastanak ispred Sportskog centra Kozjak/Gradskog kazališta Žar ptica, Bijenička 97 u 18 sati.

Šetnja tematizira segment ladanjskog dijela sjevernog Zagreba, a uključuje zagrebačku adresu Richarda Gerea, pogled na grad iz dvorišta OŠ Remete i posjet jednom od najromantičnijih ljetnikovaca u gradu. Šetnja će trajati oko 2,5 sata, otvorena je za sve, a uključuje i penjanje uzbrdo.

  • 27.05.2017. (subota) Milan Dalmacija: „Radnička – od centra industrije do centra kapitala“. Sastanak kod stražnje strane nadvožnjaka na Strojarskoj, kod parkirališta buseva, u 16h.

Kratki opis: Radnička je gotovo 100 godina bila centar industrije grada Zagreba. Danas, uz nekoliko industrijskih giganata na samrti, sve više nalikuje strogim poslovnim zonama kakve smo navikli vidjeti u zapadnjačkim gradovima. Nedovršena ekonomsko-politička transformacija iz industrijskog u postindustrijsko/kapitalističko društvo, primjetna je i na arhitekturi Radničke, koja je jednim dijelom od grbavog i neurednog tvorničkog puta, postala jedna od najsjajnijih zagrebačkih ulica. Opisat ćemo potpuni razvoj ulice i sve nekadašnje tvornice te to staviti u kontekst današnjih sadržaja u ulici. Završno mjesto: Okretište na Savišću, duljina cca 4 kilometra. Trajanje: Cca 2 sata.

Obilazak biciklom je moguć, a osobe s invaliditetom i djeca bi mogli imati problema tokom šetnje radi neravnih puteva.

  • 28.05.2017. (nedjelja)  GP: “Medvedski breg pod Medvedskom gorom. Sastanak je na okretištu autobusa Dubrava, linija ZET-a 209 za Čučerje, prije polaska autobusa koji kreće u 16:55 (peron uz famozne Bandićeve zahode). Sâma šetnja počinje na glavnom trgu uz crkvu u Čučerju u 17:15.

Glavno odredište je povijesno spominjano selo Medvedski breg nakon postepenog, srednje teškog uspona i visinske razlike od 110 m. Nastavak šetnje je silazak “na miroševečku stranu” na autobusnu stanicu ZET-a linije 208 Vidovec-Dubrava oko 19:30. Teren je većim dijelom neasfaltirani put/makadam tako da se u slučaju kišnih dana preporuča “ozbiljnija” obuća (i “kišna oprema”).

Ukupna duljina šetnje je oko 5 km, a zbog razlike između početne i završne točke šetnje nije preporučljivo dolaziti na početak u Čučerje automobilom nego ga eventualno parkirati u zoni BUS-terminala Dubrava, a koristiti spomenuti javni prijevoz uz cijenu karata 2 x 4,00 kn.

(Vanja)